Najveća proizvodnja Impra od osnivanja

Industrija mesa i mesnih prerađevina „Impro“ iz Prijedora prošle godine je proizvela 1.700 tona mesnih prerađevina čime je zabilježila najveće proizvodne rezultate u 24 godine postojanja preduzeća.

Direktor „Impra“ Siniša Sukara podsjetio je da je plan za 2008. godinu iznosio 1.450 tona mesnih prerađevina, naglasivši da je, zbog zahtjeva tržišta, prebačen za 250 tona.

„Ambicije su nam da u ovoj godini proizvedemo 2.500 tona naših proizvoda“, rekao je Sukara.

On je dodao da su skupe sirovine, kao posljedica izuzetno skromne domaće sirovinske baze, najveći problem s kojim se preduzeće suočava i da je to osnovni razlog što prošlogodišnji proizvodni ciklus nisu završili s proizvedenih 2.000 tona prerađevina. Sukara je naveo da svinje plaćaju 4,20 KM po kilogramu žive vage, dok junad iz Hrvatske kupuju po 2,10 evra po kilogramu.

Govoreći o planovima za ovu godinu Sukara je istakao da namjeravaju izgraditi vlastite farme za uzgoj svinja, što bi ublažilo nestašicu sirovina. Sukara je rekao da preduzeće u ovoj godini namjerava formirati i laboratoriju s najsavremenijom opremom u kojoj bi za vlastite, ali i potrebe ostalih proizvođača kao i domaćinstava sa područja regije, kontrolisali kvalitet mesa i mesnih prerađevina.

Prije dvije i po godine većinski vlasnik „Impra“ postala je banjalučka kompanija „Orion 3“, koja je do sada uložila nekoliko miliona KM u uvođenje savremene tehnologije u proizvodni proces, a znatna sredstva je uložila i za izmirivanje neuplaćenih obaveza prema radnicima i ostalim dužnicima zbog kojih je ranije rukovodstvo preduzeće dovelo u neizvjestan položaj. U proizvodnim pogonima na tri odvojene linije „Impro“ proizvodi trajne i polutrajne proizvode od svinjskog, junećeg i pilećeg mesa koje, za sada, plasiraju na domaće tržište.

U „Impru“, koji se ubraja među najuspješnija prijedorska preduzeća, trenutno je zaposleno 111 radnika čija je prosječna plata 560 KM.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.