Nakon što je preživio Gudpasterov sindrom-Nijazu Zubanoviću za spas treba 60.000 eura

U samo dva dana, u decembru prošle godine, život skromne i poštene tročlane porodice Zubanović, Nijaza (44), Safete (42) i njihovog sina Adija (12), mještana Donje Ljubije kod Prijedora, pretvorio se u pravu moru.

U ta dva nesretna dana koja su zauvijek obilježila život Zubanovića, Nijazu je od bezazlene gripe dijagnosticiran zastrašujući Gudpasterov sindrom i zatajenje oba bubrega.

Stalne dijalize
Nakon konstatacije ljekara da treba biti sretan što je uopće živ, jer radilo se samo o minutama i satima, Nijaz i njegovi najbliži morali su se pomiriti sa činjenicom da on dalje neće moći bez hemodijalize. Gudpasterov sindrom rijetko je autoimuno oboljenje od kojeg oboli stotinjak od milion ljudi, a tek dva kod kojih je dijagnosticirana bolest prežive.

– I zaista sam zahvalan ljekarima što sam uopšte preživio. Da je nisu na vrijeme otkrili, ta bolest bi me ubila. Bio sam dva mjeseca u Banjoj Luci, mjesec u Beogradu i vratio se kući. Sada idem tri puta sedmično na dijalizu u Prijedor, jer bubrezi ne rade – priča nam Nijaz.

Ovaj ponosni čovjek koji je familiju do bolesti izdržavao sa svoje dvije ruke, ne libeći se nijednog posla, na nagovor prijatelja i mnogih koji od srca vole ovu poštenu porodicu, počeo je novu životnu bitku. Da prikupi sredstva i ode na transplantaciju bubrega u Padovu. Za taj poduhvat treba mu oko 60.000 eura. To je novac koji je u ovom trenutku porodici Zubanović potpuno nedokučiv.

Sve je moguće
– Mnogi su nas podržali, govore nam da je to moguće… A mi vjerujemo u dobre ljude i nadamo se da će jednog dana biti dobro, da će Nijaz otići na operaciju i da ćemo živjeti kao prije. Ne tražimo ništa više – moli na svoj način supruga Safeta, koja je na sebe preuzela sav teret porodice.

Priču joj povremeno prekidaju suze i česta rečenica „da je, ipak, sve moguće“.

Kako pomoći
Manji dio potrebnog novca već je pristigao na račun Nijaza Zubanovića. Oni koji žele pomoći ovoj porodici, mogu to uraditi uplatom na račun Nijaza Zubanovića otvoren u „UniCredit banci“ Banja Luka, broj 45319494000, a devizne uplate mogu se izvršiti u „Raiffeisen banci“ na SWIFT CODE: RZBABA2S, IBAN CODE: BA391612450010980337.

Izvor: Dnevni avaz

Comments are closed.