Namagarčili državu: Preveli imovinu na rodbinu dok su bili pod stečajem, povjerioci bez 15 miliona KM

Dok se očekuje da novi vlasnici pokrenu proizvodnju u bivšem „Impru“ iz Prijedora, zvanično je okončan stečaj ove industrije mesa pred Okružnim privrednim sudom Banjaluka.

Nakon višegodišnjeg stečajnog postupka, koji se vodio zbog višemilionske prezaduženosti bivših vlasnika “Impra” i banjalučkog preduzeća „Orion3“, ostalo je oko 15 miliona KM neizmirenih povjeriocima bivšeg „Impra“. Razlog je, kako tvrde radnici, to što je imovina nekadašnjih vlasnika, porodice Sukara, prevedena na treća lica.

– Sukare su svoju imovinu preveli na rodbinu, snahe i ostale, tako da ne postoji ništa što bi se moglo prodati kako bi se namirili povjerioci. Katastrofa je što su preknjižavali imovinu u prošlih godinu dana, a stečaj je pokrenut prije šest godina. Za imovinu iz Srbije donijeli su potvrde da nisu davali novac za nju nego njihovi rođaci, tako da je Privredni sud donio rješenje o obustavljanju sudskih rješenja iz stečaja – kažu bivši radnici.

Kratkih rukava ostali su proizvođači svinja koji nisu uspjeli da naplate oko 500.000 KM potraživanja od „Impra“. Isto toliko neće dobiti ni prijedorska „Elektrodistribucija“. Snabdjevač začinima ostao je oštećen za 400.000 KM, „Vodovod“ za 140.000 KM, „Komunalno“ za 50.000 KM…

– Ljudi su se nadali da će dobiti novac, a sad sve to pada u vodu. Država je kriva što je dopustila takav kriminal – poručuju ogorčeni bivši radnici.

Iz 19 miliona maraka potraživanja, koja su na početku stečaja priznata, isplaćene su plate za bivše radnike sa 270.000 KM, kao i porezi i doprinosi.

U „Impru“ je kao šef proizvodnje radio i Prijedorčanin Mile Ćirić (63). On navodi da su radnici potraživali 7 plata i da su isplaćeni sa 50 odsto iznosa.

– Najgore je zlo što nama nije uvezan staž. Nakon rata nije mi uplaćivano četiri godine i sedam meseci, sada imam 40 godina staža, jer sam pre „Impra“ radio u mesnoj industriji u Hrvatskoj 14 godina, ali moram čekati još dve godine za starosnu penziju – kaže Ćirić.

Međutim, nada se da bi penziju mogao dočekati u proizvodnji sa platom, a ne u kući bez ikakvih primanja.

Budući da je vlasnik prijedorskog „Impra“ prije dva mjeseca postalo preduzeće iz Cazina „Agroholding“ oči bivših radnika uprte su u poteze novog rukovodstva. Kako saznajemo, narednih mjeseci očekuje se pokretanje proizvodnje.

– Već je bilo nekoliko radnika na probnom radu u klaonici. Trebalo bi da dođu mesari iz Turske koji će obučavati naše ljude da rade prema njihovim zahtjevima i standardima. Za Tursku i Rusiju izvoziće goveđe i juneće proizvode, a potom i pileće i pureće – navodi jedan od bivših radnika “Impra”.

Iz „Agroholdinga“ nismo dobili nikakve informacije, iako smo ih čekali danima. Kratko nam je poručeno da prije svečanog otvaranja neće da se javno oglašavaju.

Međutim, iz prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS sazanjemo da je „Agroholding“ tražio 25 mesara sa biroa, uz uslove da su muškarci do 40 godina starosti, sa ili bez radnog iskustva, i psihofizički sposobni za rad.

Poseban zahtjev novog poslodavca bio je da među mesarima bude jednaka zastupljenost Bošnjaka i Srba. Iz Biroa kažu da su pronašli takvih 48 Prijedorčana.

Nezvanično saznajemo da za proizvodnju mesa novi vlasnici imaju i bikove na farmama, od kojih je jedna u Novom Gradu. Takođe, naši izvori otkrivaju da je grupacija „Agroholding“ kupila bivšu industriju konfekcije „Borac“ iz Prijedora, ali i jednu lokalnu mljekaru

Tokom februara rad pogona

Iz prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje RS kažu da su od budućeg poslodavca tražili informacije koji će od pronađenih radnika biti zaposleni u “Agroholdingu”.

– Službenik ove firme nas je obavjestio da ćemo u narednom periodu dobiti izvještaj sa konkretnijim informacijama. Istakao je da je određen broj osoba podnio molbu i da je sa njima obavljen razgovor, kao i da je jedan broj zadržan na probnom radu. Prilikom našeg telefonskog razgovora, od strane službenog lica kompanije „Agroholding“ iznesena su određenja očekivanja, da bi tokom mjeseca februara pogon otpočeo sa radom – navode u Zavodu.

Autor: Bojana Majstorović – Blic.rs

Comments are closed.