Nameti guše proizvodnju “Bosnamontaže”

Bosnomontaza PrijedorPrijedorska „Bosnamontaža“, preduzeće koje se bavi izradom i montažom čeličnih konstrukcija, je zbog velikih državnih nameta koje ima u poslovanju zatražila od Privredne komore i Vlade RS ukidanje ili izmjenu tih propisa. U „Bosnamontaži“, koja ima poslove i van tržišta BiH, navode da bi nameti ako potraju mogli dovesti do njihovog finansijskog kolapsa i propadanja. Darko Zdjelar, direktor „Bosnamontaže“, tvrdi da se ovo preduzeće, koje broji 160 radnika, kvalitetom urađenog posla može nositi sa sličnim stranim firmama i kompanijama, ali da ih prate visoke dažbine.

„Preduzeća, poput našeg, koja izvode poslove na terenu bilo u zemlji ili inostranstvu, prema važećim propisima obavezna su da plaćaju doprinose i na terenske dodatke, dodatke za radnike na odvojen život, tople obroke i slično. Pored toga, propisane su i izuzetno visoke takse koje treba platiti prilikom svakog transporta mehanizacije“, kaže on.

Tako se, prema riječima Zdjelara, nerijetko zna desiti da je plaćanje takse višestruko veće od vrijednosti ugovorenih poslova. Situacija se dodatno komplikuje, ako opremu i mehanizaciju moraju izmještati van granica BiH, jer moraju platiti visoke dažbine i za privremeni izvoz alata.

On je dodao da su svih tih obaveza oslobođena strana preduzeća, tako da je na tržištu i te kako izražena nelojalna konkurencija između domaćih i stranih firmi.

U „Bosnamontaži“ tvrde da su, i pored niza teškoća koje prate njihovu djelatnost, uspjeli da se vrate na tržište i zadobiju povjerenje poslovnih partnera.

„Prošle godine smo izradili čeličnu konstrukciju za šećeranu u Brčkom, a završili smo i konstrukcije za tržnice u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Izvodimo i radove na remontima šećerana i termoelektrana, a naš najveći uspjeh je što smo nakon više od 15 godine izašli i na zapadnoevropsko tržište, posebno u Njemačkoj“, rekao je Zdjelar.

Ukoliko se ukinu prepreke koje koče njihovo poslovanje, u „Bosnamontaži“ planiraju u narednom periodu proširiti svoje kapacitete i modernizovati proizvodnju, za šta je potrebno uložiti oko milion evra.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.