Namještaj iz Scontoproma uskoro na italijanskom tržištu

Elizabeta Josipović, direktorica Scontoproma iz Prijedora potvrdila je da ova fabrika za proizvodnju namještaja, već sad ima potpisane jednogodišnje ugovore s švedskom Ikeom i Kaligarisom iz Italije.

– Imamo sigurno tržište do kraja ove i tokom naredne godine. Za Ikeu, uz postojeći, radimo i novi proizvod, odnosno presvlake za namještaj od spužve. Zahvaljujući ugovoru s Kaligarisom namještaj iz Scontoproma će se naći na italijanskom tržištu. Izvozit ćemo jedan kamion namještaja sedmično – kazala je Josipović.

Ona je dodala da je Scontoprom u tri pogona, Prijedoru, Prnjavoru i Sanskom Mostu, i pored krize zadržao približno isti broj radnika.

– Zapošljavamo oko 600 radnika. Novi poslovi znače i nova radna mjesta, tako da već od septembra planiramo zaposliti još 50 radnika – rekla je Josipović i dodala da su u proteklom periodu u ovoj firmi zabilježena i značajna ulaganja.

Za kupovinu mašina i opreme u ovom preduzeću izdvojeno je blizu 630.000 maraka.

Josipović je i predsjednica Udruženja tekstilaca regije Prijedor, kazala je da je krajnje vrijeme da Vlada RS otvori oči pred problemima s kojim se suočava ova branša.

– Treba se ozbiljno pozabaviti sa stimulacijom izvoza. Na tom polju, iako je to obećeno još u decembru prošle godine, ništa nije urađeno – naglasila je Josipović.

Izvor: Dnevni avaz

Comments are closed.