Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“: Prijave za Školu stripa do 26. januara

skola stripa vladimir vesovic 1Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ Prijedor organizovaće školu stripa za ljubtelje devete umjetnosti koju će voditi priznati strip autor, teoretičar i ilustrator Vladimir Vesović iz Beograda.

Direktorica biblioteke Mara Ećim rekla je Srni da će u školi stripa polaznici svih uzrasta imati priliku da potpuno besplatno, uz obezbijeđen materijal za rad, nauče osnovne tehnike crtanja stripa, te steknu osnovna znanja o stripu i njegovom nastanku.

„Prijave primamo u Gradskoj čitaonici svakog radnog dana od 8.00 do 15.00 časova i subotom od 8.00 do 13.00 časova, i to ne samo do 15. januara, kako je ranije bilo predviđeno, nego sve do 26. januara“, naglasila je Ećim.

Ona je navela da će škola stripa trajati od 28. januara do 2. februara i da će se odvijati u popodnevnim časovima u prostorijama Gradske čitaonice, a da će termini biti precizirani naknadno kada se bude imao ukupan broj prijavljenih i ukupan broj grupa u koje će polaznici biti podijeljeni.

„Na otvaranju škole stripa biće upriličena izložba plakata poznatih ilustratora, a svake naredne večeri biće prikazivani filmovi inspirisani junacima iz stripova“, dodala je Ećim.

skola stripa vladimir vesovic 2Vladimir Vesović bavi se stripom, ilustracijom i animacijom, kao i pedagoškim radom. Rođen je u Beogradu 1956. gdje je završio Višu pedagošku školu, likovni odsjek, a u Novom sadu diplomirao je grafiku na Akademiju umjetnosti.

Profesionalno je debitovao u stripu 1980. godine u beogradskim časopisima „Student“ i „Mladost“, a od tada neprekidno objavljuje i izlaže u zemljama bivše Jugoslavije i inostranstvu.

Jedan je od osnivača strip-grupe „Beogradski krug 2“ nastale 1978. godine i škole stripa u Narodnom univerzitetu „Braća Stamenković“, te pokretač specijalizovanog časopisa „Tron“ od 1992. godine. Uređivao je i časopis „Stripmania“ posvećen domaćem stripu.

Od početka devedesetih vodi školu stripa „Đorđe Lobačev“ kao i „Otvorenu radionicu stripa i ilustracije“ pri Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Važnije nagrade i priznanja su „Zlatno pero Beograda“ 1988. godine, u dva navrta nagrada za najboljeg pedagoga na „Dečjem oktobarskom salonu“ Beograd, životna nagrada za doprinos srpskom stripu 2006. u Leskovcu, nagrada „Lazar Komarčić“ za najbolju domaću novelu objavljenu 2003. godine, memorijalna plaketa „Nikola Mitrović – Kokan“ za doprinos srpskom stripu na Balkanskoj smotri mladih autora 2006. u Leskovcu i nagrada za izdavaštvo „Srećko Jovanović“ izdavačke kuće „Dečje Novine Dositej“ Gornji Milanovac 2012. godine.

Sa Goranom Skrobonjom i Draženom Kovačevićem koautor je stripa „Točak“ koji je pobijedio na međunarodnom takmičenju „Glena“ u Francuskoj 2000. godine.

Kao pedagog i mentor, Vesović je uticao na obrazovanje i opuse oko 200 autora Srbije i bivše Jugoslavije. Član je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Srbije.
Tekst – SRNA
Foto – sumatovacka.rs

Comments are closed.