Nastava u bašti, petice u dnevniku

Profesor stručnih predmeta Poljoprivredno-prehrambene škole Jovanka Dražić izabrana je za najboljeg profesora u prijedorskim srednjim školama za 2008. godinu.

Kaže da voli rad sa učenicima, a kako tek 17 godina radi u prosvjeti, ostaje joj još dosta vremena da od učenika stvori dobre ljude i dobre domaćine, kao što je to i do sada činila. Od 2002. godine uključena je u program Evropske unije za reformu srednjeg stručnog obrazovanja, gdje je trenutno mentor.

– Ovo priznanje velika je obaveza da radim još više i savjesnije i da sa mojim đacima postižem još uspjeha kojih je bilo i na republičkom i opštinskom nivou i na njih sam izuzetno ponosna – kaže Jovanka i dodaje da je veliki uspjeh za svakog prosvjetnog radnika kad čestitke dođu od kolega, od učenika i od roditelja.

Jedan je od profesora koji je stručnu nastavu izveo iz školskog prostora i kaže da je to pravo zadovoljstvo, a ne otežavajuća okolnost.

– Mi radimo na terenu, u plasteniku i laboratoriji gdje nema školskog zvona i krutih pravila. Učenicima je to pravo zadovoljstvo, jer se uz rad mnogo bolje i lakše uči. Sjajno je kada moji učenici pokazuju želju da samostalno rade i kada ono što učimo u školi primjenjuju kod kuće na svojim imanjima. Mogu da kažem da su moji đaci budući dobri domaćini i to je ono što nas sve raduje i za poljoprivrednu struku predstavlja ohrabrenje – ističe Jovanka.

Učenici ove škole su razvili sopstveni mali biznis proizvodnje jagoda i gljiva bukovača kod svojih kuća.

– Uzgajamo bukovače i u školi, a đaci tehnologiju te proizvodnje primjenjuju na svojim imanjima prvo u manjim količinama pa sve više i više. U šali kažemo da su nam oni velika konkurencija tako da nam je zaista drago kada vidimo da dižu plastenike, da rade oko bukovača, jagoda i malih voćnjaka… Izuzetno smo ponosni na to – kaže Jovanka.

Ona potvrđuje da je to i cilj da učenici prevaziđu profesore, jer cijeli kolektiv škole radi na tome da đaci znanje prenose u praksu i da u tome budu što uspješniji ne samo kao đaci nego i proizvođači koji uče od njih, što pokazuje da šire znanje na cijeloj regiji.

Jovanka Dražić kaže da je najveći pravi uspjeh prosvjetnog radnika kada na put izvede dobre ljude.

– Najljepše je kada nam roditelj kaže: „Vi ste spasili moje dijete sa ulice i vratili ga u školu kada jedan period nije htio na nastavu.“ – naglasila je Dražićeva.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.