Nastavak projekta „Rastimo zajedno“-Odgovori na roditeljske šeme i dileme

Novi ciklus radionica „Rastimo zajedno“, posvećenih roditeljima djece uzrasta od 0 do četiri godine, u Prijedoru počinje ove sedmice.

I ove godine odvijaće se kroz 11 tematskih radionica svake srijede od 17 do 19 časova u Dječijem vrtiću „Radost“.

Voditelji radionice, pedagog Milada Dedić i vaspitačica Bojana Jež, pozvale su zainteresovane roditelje da se prijave na brojeve telefona 065/868-885 ili 065/793-718, jer je broj mjesta ograničen.

„Radionice su pravo mjesto za svakoga roditelja koji se ikada upitao vaspitava li dobro svoje dijete, kako da bude dosljedan, kako da odgovori na zahtjevna ponašanja djeteta, hoće li razmaziti svoje dijete, kako ću riješiti problem ishrane, zašto me ne sluša i mnoga, mnoga druga pitanja“, rekla je voditeljica radionice Milada Dedić.

Ona je navela da je cijeli program osmišljen kao podrška roditeljstvu u uslovima savremenog života kada mnogi roditelji rade prekovremeno ili rade više poslova i vrlo malo vremena provode sa svojom djecom.

„Svaki roditelj je stručnjak za svoje dijete, ali često su mame i tate nesigurni i pitaju se da li je ispravan način na koji vaspitavaju svoje dijete. Ove radionice su im podrška u pravom smislu riječi jer će za sve svoje nedoumice dobiti odgovore i od stručnih lica, ali i čuti iskustva od drugih roditelja“, istakla je Dedićeva.

Ona je naglasila da je biti roditelj veoma zahtjevan i odgovoran posao i da se on uz stručnu pomoć može pretvoriti i u uživanje.

„Uspjeh ovog programa u Hrvatskoj opredijelio je i institucije u BiH koje se bave predškolskim vaspitanjem da ga primijene i kod nas. Mi voditelji imali smo mogućnost proći obuku kod profesora psihologije sa zagrebačkog univerziteta i dobiti sertfikate, a naziv programa ‘Rastimo zajedno’ simboličan je jer kroz taj program rastu i djeca i roditelji i stručna lica“, zaključila je Dedićeva.

Pedagog Milada Dedić istakla je da je veoma bitno proći svih 11 radionica i da se tada postižu najbolji rezultati programa.

„Neće se dobiti pravi efekat ako roditelj dođe na nekoliko radionica, a ne na sve. One su osmišljene tako da su povezane i da logički slijede jedna za drugom. Svaka ima pet do sedam aktivnosti, ima tu i zabave i igrica i raznih zanimljivosti, a ponekad i domaće zadaće“, navela je Dedićeva i dodala da je poželjno da i očevi učestvuju u radionicama jer su njihova iskustva različita od iskustava majki.

Za provođenje radionica u BiH zadužena je IN Fondacija – Fondacija za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u BiH Banjaluka, a projekat „Podrška roditeljima u razvoju pozitivnog roditeljstva – Rastimo zajedno“ realizuje se u saradnji sa UNICEF-om i u okviru UNICEF-ovog programa „Prve tri su najvažnije“.

Prva ovogodišnja radionica u Prijedoru održaće se u srijedu, 17. oktobra, od 17.00 do 19.00 časova u Dječijem vrtiću „Radost“ Prijedor, kada će novi učesnici imati priliku čuti i iskustvo roditelja koji su lani prošli svih 11 radionica. Učešće roditelja u radionicama je besplatno.

Osim Prijedora, sertifikovane voditeljske timove radionica „Rastimo zajedno“ imaju Sarajevo, Tuzla, Mostar, Trebinje, Bijeljina, Zavidovići, Čelinac, Brčko, Cazin, Maglaj,Vitez, Mrkonjić Grad, Zvornik, Gacko i Bratunac.
SRNA

Comments are closed.