NDC Prijedor-Dani dijaspore- Aktivnost za mlade

U sklopu svoje ovogodišnje projektne aktivnosti „Dani dijaspore“, Nansen dijalog centar Prijedor je prošle srijede, 14.07.2011. godine u mjesnoj zajednici Petrovo/Ćela, na školskom igralištu održao dio svojih aktivnosti pod nazivom „Aktivnost za mlade“. Ciljna grupa ove aktivnosti su bili djeca i omladina dijaspore i lokalnog stanovništva i njihova integracija kroz druženje, dijalog, interakciju, igru i takmičenje. Na sportsko-rekreativnom terenu djeca i omladina su učestvovala u igrama upoznavanja, verbalne i neverbalne komunikacije, te aktivnostima tamičarskog karaktera prihvatljive svim spolovima i uzrastima.
Djeca su crtala na temu „Ljetno druzenje“ a ovom aktivnošću ona kroz crtež iskazuju svoje druženje i želje za međusobnim odnosima. Održane su i takmičarske igre kao što su trčanje u vreći, ples sa jabukama, povlačenje konopca i druge. Takmičarske igre imaju za cilj stvaranje jedinstva unutar grupe. Djeca imaju jedan zajednički cilj i ujedinjenom snagom pokušavaju da ga ostvare. Na kraju je odigrana i revijalna fudbalska utakmica svih okupljenih u kojoj je najmanje značajan bio rezultat a u prvom planu je bilo stvaranje kolektiva, druženje i rekreacija.
NDC Prijedor je dio „Nansen mreže“ koja uključuje rad „Nansen dijalog centara“ u Prištini, Skoplju, Beogradu, Podgorici, Osijeku, Mostaru, Srebrenici-Bratuncu i Sarajevu. „Nansen dijalog mreža“ je projekat koji je finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške a iniciran je 1995. godine kroz edukativni program „Nansen akademije“ u Lillehameru.
Tekst i foto – NDC Prijedor i www.gradprijedor.com

Comments are closed.