NDC Prijedor-Dani dijaspore-Sastanak predstavnika opštine i dijaspore

U sklopu svoje ovogodišnje projektne aktivnosti „Dani dijaspore“, Nansen dijalog centar Prijedor je u saradnji sa opštinom Prijedor organizovao sastanak predstavnike lokalne administracije i dijaspore. Tako je u velikoj opštinskoj sali održan sastanak na kojem su po prvi put okupili predstavnici lokalne vlasti u Prijedoru i dijaspore iz ovog grada. Oni su razgovarali o mogućnostima razvoja opštine i do sada preduzetim aktivnostima za stvaranje ambijenta povoljnog za ulaganja. Predstavici dijaspore upoznati su sa projektima iz oblasti industrije i poljoprivrede, te zaštite voda, kao i sa uslovima pod kojim mogu investirati.
Predsjednica Skupštine opštine Prijedor Azra Pašalić rekla je da dijaspora svojim iskustvima stečenim u razvijenim zemljama može lokalnoj vlasti pomoći u iznalaženju kvalitetnih rješenja za probleme sa kojim se suočava domicilno stanovništva, kao i one koji muče dijasporu. Prijedorčanin Hasan Džonlagić koji živi u Švedskoj rekao je da je sastanak bio koristan i za njih i za predstavnike vlasti i da do sada nisu imali prilike da na ovakava način razgovaraju. „Mislim da je ovaj sastanak prvi korak na uspostavljanju naših neposrednih kontakata kako bismo saznali kakve su potrebe našeg rodnog grada u koji mnogi od nas žele da se vrate i da ulažu“, kazao je Džonlagić.
U prijedorskoj opštini registrovano je niz preduzeća iz oblasti poljoprivrede, građevinarstva, ugostiteljstva, trgovine i zanatstva čiji su vlasnici povratnici i koja uglavnom solidno posluju. Među njima je najviše novoosnovanih u koja je uložen vlastiti kapital povratanika, te obnovljenih privatnih predratnih preduzeća, ali i onih koja su osnovana u saradnji sa kompanijama iz zemalja, poput Norveške i Austrije, čiji su menadžeri povratnici u ovu opštinu. Sastanku su osim predsjednice i potpredsjednice lokalnog parlamenta dr. Azre Pašalić i dr. Vesne Jelača prisustvovali i načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Boro Vojvodić, načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje Mirjana Komljenović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Mirzad Islamović i vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Radan Vukadinović.
NDC Prijedor je dio „Nansen mreže“ koja uključuje rad „Nansen dijalog centara“ u Prištini, Skoplju, Beogradu, Podgorici, Osijeku, Mostaru, Srebrenici-Bratuncu i Sarajevu. „Nansen dijalog mreža“ je projekat koji je finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške a iniciran je 1995. godine kroz edukativni program „Nansen akademije“ u Lillehameru.
Tekst i foto – NDC Prijedor i www.gradprijedor.com
Tekst – SRNA, NDC Prijedor i www.gradprijedor.com
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.