NDC Prijedor-Počeo projekat Dani dijaspore – Otvorena vrata Prijedora

Protekle subote, 7. jula 2012. godine u 10:00 časova, u Bellini ljetnoj bašti Prijedor, Nansen dijalog centar (NDC) Prijedor promovisao je i predstavio projektne aktivnosti „Dani dijaspore – Otvorena vrata Prijedora“ koje će biti organizovane u periodu od 07 – 15.07.2012. kao nastavak i razvoj aktivnosti koje su započeli u 2011. godini. „Dane dijaspore – Otvorena vrata Prijedora“ NDC Prijedor organizuje u saradnji sa članovima i aktivistima nevladinih organizacija iz Prijedora, a uz podršku opštinskih vlasti i institucija grada Prijedora, odnosno šire lokalne zajednice. Cilj aktivnosti je poboljšanje komunikacije i saradnje između lokalnog stanovništva i dijaspore. Pomenute aktivnosti se realizuju u okviru trogodišnjeg projekta NDC Prijedor koji za cilj ima poboljšanje inter-etničkog dijaloga, među-entitetske komunikacije i saradnje u Prijedorskoj regiji.
U okviru „Dana dijaspore – Otvorena vrata Prijedora“ organizovaće se edukativno – kreativne radionice za djecu, radionice / sastanke gdje će se razgovarati sa mladim ljudima iz Prijedora i dijaspore, razgovaraće se sa opštinskim vlastima Prijedora o mogućnostima poboljšanja saradnje, investiranja i promovisati uspješne privrednike iz Prijedora i dijaspore. Promovisaće se uspješni, nagrađivani umjetnici, slikari, pisci, aforističari iz Prijedora i dijaspore. Biće organizovane fudbalske utakmice u deset multi-etničkih mjesnih zajednica Prijedora, kao i prvim koracima break-dance i muzički performansi.
Promociji aktivnosti prisustvovali su predstavnici medija, projektni partneri iz Nansen akademije i Centra za mir i dijalog, Lillehammer, Norveška, gospodin Steinar Bryn, osnivač Nansen dijalog mreže i kandidat za Nobelovu nagradu za mir u 2012. godini, izvršna direktorica NDC Sarajevo kancelarije g-đa Ljuljjeta Goranci-Brkić, predsjednica Skupštine opštine Prijedor, dr. Azra Pašalić, g-din Đorđo Jež, Služba za saradnju sa MZ, članovi Nansen koordinacionog odbora, predstavnici gradskih vlasti Prijedora i Sanskog Mosta, kao i učesnici
aktivnosti koje je NDC Prijedor organizovao u minulom periodu.
Projekat je finansijski podržan od strane Norveškog ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.
Nansen dijalog centar Prijedor djeluje u okviru Nansen dijalog mreže. Nansen dijalog mrežu sačinjava osam centara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Kosova i Makedonije, koji promovišu interetnički dijalog kao sredstvo prevencije i mirnog rješavanja konflikata u sredinama u kojima djeluju. Projekti mreže se realizuju u saradnji sa Nansenovom humanističkom akademijom iz Lillehammera, Norveška, odnosno sa Centrom za mir i dijalog iz Lillehammera, Norveška. Više informacija pronađite na web adresi Nansen dijalog mreže, www.nansen-dialogue.net i na facebook stranici NDC Prijedor.
NDC Prijedor

Comments are closed.