NDC Prijedor-Radionica monitoringa i evaluacije za prosvjetne radnike

Nansen Dijalog Centar Prijedor je i 2012. godinu započeo radno. Kako je potvrdila Aida Jakupović, asistent NDC-a Prijedor, u periodu od 16. do 19. januara organizovana je radionica monitoringa i evaluacije u okviru projektne aktivnosti „Mirovno obrazovanje /prevencija konflikta u školama“. „Aktivnost se realizuje tokom školske 2011/2012. godine u Osnovnim školama „5. oktobar“ i „Hasan Kikić“ iz Sanskog Mosta, te Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ iz Prijedora. Ova radionica je organizovana za prosvjetne radnike uključene u projekat sa ciljem razmjene informacija i iskustava u radu sa djecom u prvom polugodištu, kako bi naše radionice bile što bolje realizovane u slijedećem polugodištu“, rekla je Jakupovićeva.
Jelena Ivić, nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ Prijedor i jedna od učesnica radionice, izrazila je svoje zadovoljstvo sa do sada urađenim. „U protekle četiri godine dio sam tima Nansen dijalog centra sa kancelarijom smještenom u Prijedoru. Vrlo uspješno sarađujemo u projektu prevencije vršnjačkog nasilja“, rekla je Ivićeva dodavši da zajedno sa svojih 15 koleginica iz škole mjesečno bude realizovano 16 radionica. „Imamo vrlo dobra iskustva u tom smislu, a uočili smo i veoma pozitivne promjene u ponašanju kod djece. Radeći ove radionice primijetili smo da kod djece ima puno manje agresije, da se mnogo više druže, naučili su da slušaju jedni druge, da mnogo ljepše komuniciraju i uvažavaju jedni druge“, istakla je Ivićeva.
Sabiha Babović, direktorica Osnovne škole „5. oktobar“ iz Sanskog Mosta, je istakla značaj ovakvih radionica za saradnju škola iz različitih entiteta. „Želim da istaknem da naša škola već duže vrijeme sarađuje sa ovom organizacijom koja ima svoje predstavnike i u Prijedoru. Posebno bih istakla našu saradnju sa Osnovnom školom „Desanka Maksimović“ iz Prijedora sa kojom učestvujemo u istom projektu. Sa svoje pozicije, pozicije direktora škole, želim da podržim ovakve radionice koje sigurno doprinose većoj međuentitetskoj saradnji, odnosno saradnji naših škola, a naravno i poboljšanju atmosfere u školi kao i u lokalnoj zajednici“, rekla je Babovićeva.
Aktivnost „Mirovno obrazovanje/prevencija konflikta u školama“ se realizuje u okviru trogodišnjeg projekta NDC Prijedor koji za cilj ima poboljšanje inter-etničkog dijaloga, međuentitetske komunikacije i saradnje u Prijedorskoj regiji. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.
NDC Prijedor je dio Nansen mreže koja uključuje rad Nansen dijalog centara u Prištini, Skoplju, Beogradu, Podgorici, Osijeku, Mostaru i Sarajevu. Ovi centri promovišu interetnički dijalog kao sredstvo prevencije i mirnog rješavanja konflikata u sredinama u kojima djeluju. Projekti mreže se realizuju u saradnji sa Nansenovom humanističkom akademijom iz Lillehammera, Norveška, odnosno sa Centrom za mir iz Lillehammera. Nansen dijalog mreža je projekat koji je finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a iniciran je 1995. godine kroz edukativni program „Nansen akademije“ u Lillehameru. Više informacija o radu NDC-a možete pronaći na web adresi Nansen dijalog mreže, www.nansen-dialogue.net.
Nansen Dijalog Centar Prijedor

Comments are closed.