NDC Prijedor u projektu Dani dijaspore

U sklopu svoje ovogodišnje projektne aktivnosti „Dani dijaspore“, Nansen dijalog centar Prijedor je protekle nedjelje, u mjesnoj zajednici Raškovac organizovao aktivnost pod nazivom „Posjeta mjesnoj zajednici Raškovac, prezentacije/diskusije 5 mjesnih zajednica iz Prijedora“. Inače, fokus mjesne zajednice ovog projekta NDC Prijedor su MZ Raškovac iz Prijedora i MZ Zdena iz Sanskog Mosta. Cilj same aktivnosti je poboljšanje međuentitetske i interetničke saradnje ovih susjednih opština. Mjesne zajednice iz Prijedora koje učestvuju u projektu (Raškovac, Trnopolje, Gornja Ljubija, Donja Ljubija i Petrovo/Ćela) su u svojim prezentacijama predstavili svoj rad, strukturu i karakteristike MZ-a, nivo komunikacije i saradnje sa dijasporom, investiranje, potencijale razvoja, prednosti i nedostatke, obrazovanje i bezbjednost u okviru MZ, djelovanje NVO sektora kao i izazove sa kojima se stanovnici suočavaju.
Kao gosti na pomenutoj aktivnosti učestvovali su predstavnici pet mjesnih zajednica iz Sanskog Mosta(Zdena, Lušci Palanka, Stari Majdan, Šehovci, Vrhpolje) koje su učesnici u ovom projektu NDC Prijedor. Predstavnici ovih mjesnih zajednica iz Sanskog Mosta su početkom juna bili domaćini iste ovakve aktivnosti u MZ Zdena, gdje je prezentovan rad pomenutih MZ, a gosti su bili predstavnici MZ Raškovac, kao i predstavnici službe za mjesne zajednice opštine Prijedor. Volonter NDC Prijedor Adnan Ramić je ispred organizatora objasnio prava i module po kojima funkcioniše ovaj projekat te je pohvalilo profesionalizam pri predstavljanju mjesnih zajednica u kojima je opet najviše dominirala aktuelna problematika izazvana teškom ekonomskom situacijom u kojoj se zemlja nalazi. Zaključeno je da se na ovaj način može uspješno povezati i poboljšati međusobna saradnja mjesnih zajednica Prijedora i Sanskog Mosta.
Prisutni su uz zahvalnost i pohvalu rada upućenu NDC Prijedor istakli potrebu za ovakvim okupljanjima i izrazili nadu u skoro ponovno viđenje. Na kraju samog događaja svim prisutnima su se obratili i predstavnici službi za mjesne zajednica opštine Prijedor i općine Sanski Most.
NDC Prijedor je dio „Nansen mreže“ koja uključuje rad „Nansen dijalog centara“ u Prištini, Skoplju, Beogradu, Podgorici, Osijeku, Mostaru, Srebrenici-Bratuncu i Sarajevu. „Nansen dijalog mreža“ je projekat koji je finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške a iniciran je 1995. godine kroz edukativni program „Nansen akademije“ u Lillehameru.
Tekst i foto – NDC Prijedor i www.gradprijedor.com

Comments are closed.