NDI javni forum u Prijedoru-Sve stranke jedinstvenog stava o decentralizaciji vlasti

Lokalnim zajednicama potrebna su veća ovlaštenja, jedini je zaključak sa kojim su se sinoć u Prijedoru složili predstavnici šest političkih partija, učesnici javnog foruma u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u BiH.

Predstavnici Demokratskog narodnog saveza, Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, Socijaldemokratske partije BiH, Stranke demokratske akcije i Narodne demokratske stranke jedinstveni su u stavu da je u BiH potrebna decentralizacija vlasti.

Prema njihovom mišljenju, ima dosta ovlaštenja koja sa nivoa države i entiteta treba prenijeti na lokalne zajednice zato što na nivou lokalnih zajednica građani rješavaju najveći broj pitanja i ostvaruju najveći broj prava.

U svim ostalim temama – zapošljavanje, poljoprivreda, infrastruktura i mala i srednja preduzeća – učesnici ovog foruma su predstavili različite stavove, u zavisnosti da li dolaze iz pozicije ili opozicije ili se pak za parlamentarni život tek bore.

Prisutne Prijedorčane, koji su mogli postavljati pitanja političarima, interesovao je širok spektar tema: od pronatalitetne politike, preko zadrugarstva, sistemskog navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i klimatskih promjena do načina donošenja zakona.

Ovom forumu nisu se odazvali jedino predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Comments are closed.