Ne može kupiti ni četiri kutije lijekova-Nijaz Zubanović prima penziju od 27 maraka

Ponižavajuća invalidska penzija od samo 27,28 maraka, koju je rješenjem Fonda PIO RS dobio prije nekoliko dana, itekako je kao čovjeka pogodila teško bolesnog Nijaza Zubanovića, mještanina Donje Ljubije kod Prijedora.

Međutim, nije ga obeshrabrila u nadi da će, uz pomoć dobrih ljudi, uspjeti izboriti pravo na život i transplantaciju bubrega u Padovi. Složena operacija na koju Nijaz mora košta oko 60.000 eura.

Nakon što je o njegovoj teškoj sudbini nedavno pisao „Dnevni avaz“ podrška je počela stizati sa svih strana. Prikupljeno je deset posto potrebnih sredstava, no gorak okus rješenja o invalidskoj penziji Nijaza nije ostavio ravnodušnim.

– To je iznos za koji ne mogu kupiti ni četiri kutije „metildopha“ lijeka, a samo za njega treba još ovoliko koliko primam. I to je samo jedan od šest lijekova bez kojih ne mogu – kaže Nijaz, kojem su, nakon kobne dijagnoze Gudpasterovog sindroma i činjenice da je bio jedan od rijetkih sretnika koji je ovu bolest pobijedio, u decembru prošle godine otkazala oba bubrega.

Sluha za Nijazove nevolje imali su ovih dana Ljubijanci i Prijedorčani koji danas žive u Sent Luisu. Tamo je održan humanitarni koncert čija će sredstva u cijelosti biti usmjerena za njegovo liječenje.

Kako pomoći
Oni koji žele pomoći ovoj porodici mogu to uraditi uplatom na račun Nijaza Zubanovića otvoren u „UniCredit banci“ Banja Luka, broj 45319494000, a devizne uplate mogu se izvršiti u „Raiffeisen banci“ na SWIFT CODE: RZBABA2S, IBAN CODE: BA391612450010980337.
Dnevni avaz

Comments are closed.