Neđo Debeli preselio „hram prasetine“

nedjo-gojic-debeli-1

Otvaranje nove zelene pijace u Prijedoru i izmještanje tezgi sa stare, prisililo je gazdu Neđu Gojića, zvanog Debeli da preseli svoju krčmu, ili regionalno poznati „hram prasetine“.

Ipak, kultni objekat, pod čijim svodom su se ranije održali i prvo Svjetsko prvenstvo u brzom jedenju čvaraka i „Rakijalinovo“, kao parodija na Valentinovo, nije otišla predaleko. Zadržala je isti oblik, atmosferu i osoblje.

– Dragi moji gosti, izmjestiše na kraju i mene i moju krčmu, te me ostaviše na prt’ni. Ali ne brinite, našao sam odličnu lokaciju u neposrednoj blizini. Tačnije dvadesetak metara od stare lokacije. Tu smo opet skovali tarabe i instalirali pecanu, pa će mali sočni gudani i prasići i dalje da se rumene i proždiru – poručio je Neđo putem svoje oficijelne Fejsbuk stranice.

Stalni gosti ovog atipičnog restorana su rekli da je krčma stoički izdržala udare kapitalističkih dušmana i da će Gojićeva pecana i dalje biti Danteov pakao za krajiške svinje.

dupalo-i-lajsic-kod-Nedje

– Ovaj bastion antiglobalizma nije završio u raljama mediokriteta. Ispunjava sve kriterijume i raspolaže savršenom lokacijom i ljudstvom i za snimanje drugog dijela filma „Dom za vješanje“ – rekli su sagovornici portala Srpskacafe.com i dodali da je i dalje otvoren konkurs za profesionalnog tješitelja Neđinih svinja prije klanja.

Inače, Neđu su prije polaska na put do Moskve posjetili biciklisti iz Novog Grada Nikola Dupalo, koji je i evropski prvak u trbušnim sklekovima, kao i Neven Lajšić.

– Svi smo ih obavezali da Rusima prenesu zabrinutost zbog najavljene izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada u hrvatskom Dvoru na Uni. S druge strane, Nikola i Neven će pozvati Putina da dogodine dođe na domaću neprskanu i punomasnu krmetinu – prenijeli su gosti.

svj-prvenstvo-u-jedenju-cvaraka-arhiv

Podsjećamo, kod Neđe Debelog je 2014. održana i prva “Kronerska” Nova godina“ u Srpskoj, Veče klasične muzike i noć italijanskih pjevača “Neggio Debeli Piccola Italia“. Održan je i festival muzike, veselja i prasećeg pečenja „Neđzit fest“ a gostovali su i članovi satirično komičarske trupe AKT “Alija Sirotanović” iz Banjaluke. Takođe, kod Neđe se redovno obilježavaju važniji pravoslavni i ostali praznici, a povremeno i humanitarne akcije.

Kako god, ovaj ugostiteljski objekat, čijem su imenu kumovale priče da gazda Neđo ima oko 150 kilograma, radi od ratne 1993. godine. Tamo se i dalje drže nepisanog pravila da „soka i malog piva nema i da ga nikada neće biti“, kao ni podjela na društvene klase, generacije, vjere i nacije.

– Krčma prkosi modernizaciji, internetizaciji i digitalizaciji jer ljudi vole stari štih i karirane mušeme, ne dajući da se išta renovira, jer bi se srušio mit o jednoj od poslednjih oaza boema i doajena kafane u Prijedoru – ocijenili su gosti.

image-0-02-01-3b977a5f472f4b01b6da11e9b6db0e4cb0c97aa3152f73ae18e29a50a19c5612-V

Oni podsjećaju da je u stara dobra vremena Neđo zapošljavao šest konobara u smjeni i dnevno pekao četiri praseta i dva jagnjeta. Danas mu rade dva konobara, a na veresiju jede i pije 90 odsto gostiju radnika, penzionera i invalida.

Autor: M. Čabarkapa – Press RS

Comments are closed.