Nedovoljna zastupljenost prijedorske regije

Nedovoljna zastupljenost turističkih potencijala opštine Prijedor i Nacionalnog parka „Kozara“ u Nacrtu strategije razvoja turizma Republike Srpske od 2010. do 2020. godine primjedbe su učesnika javne rasprave o ovom dokumentu, koji je danas u gradu na Sani organizovala prijedorska kancelarija Privredne komore RS. Direktor Nacionalnog parka „Kozara“ Dragan Romčević rekao je da je posebno zabrinjavajuće što se u oblasti saobraćajne infrastrukture ne pominju problemi regionalnih puteva koji prolaze kroz park.

„Oni treba da nas povežu sa Kozarskom Dubicom i Gradiškom i sa autoputem Zagreb – Beograd, i to je ono što je nama u ovom momentu najvažnije“, rekao je Romčević novinarima. Direktorka Turističke organizacije opštine Prijedor Amira Ganić pozdravila je donošenje strategije razvoja turizma, koju će Srpska dobiti po prvi put, ali je istakla je da je Prijedor nepravedno zanemaren. „Mislim da je ovaj kraj morao dobiti daleko značajnije mjesto s obzirom na brojne destinacije u ovoj opštini poput eko centra `Ljekarica`, Nacionalnog parka `Kozara`, ribnjaka `Saničani` i drugih“, ocijenila je Ganić.

Koordinator projekta izrade strategije Rajko Gnjato naveo je da se strategija ne može baviti turističkim proizvodom svake pojedinačne destinacije. „Na dnu smo razvoja turizma u poređenju sa okruženjem i jedan odsto učešća turizma u bruto društvenom proizvodu je naš trenutni status, koji je praktično nikakav“, ocijenio je Gnjato. On je rekao da RS ne može da ponudi nešto što drugi već nemaju, ali je pitanje šta može da ponudi, a da bude konkurentna drugima. „Mi nemamo adekvatan nastup na turističkom tržištu. Naš turistički proizvod je nedefinisan i ne treba da čudi što smo imali mali turistički promet praćen malim brojem posjetilaca i noćenja, kao i malim prihodima od turizma“, dodao je Gnjato.
Viša stručna saradnica za poslove turizma u Ministarstvu trgovine i turizma RS Jelena Gavrilović navela je da su streteškim ciljevi za razvoj turističke privrede RS povećanje turističke tražnje, povećanje učešća turizma u BDP-u, rast zaposlenosti, zaštita turističkog potrošača i zaštita prirodnog i kulturnog nasljeđa. „RS ima i prirodne i antropogene kapacitete za razvoj turizma. Prvi korak je ova strategija, a drugi će biti izrada zakonskih i podzakonskih akata u skladu s njom“, rekla je Gavrilović.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.