Neimenovane ulice i trgovi u Prijedoru: Spriječiti politizaciju novih imena

prijedor-panorama-arhivaGradonačelnik Prijedora Marko Pavić dostavio je Komisiji za sprovođenje postupka utvrđivanja grba opštine, promjene naziva pojedinih ulica te određivanja naziva neimenovanim ulicama u naseljima primjedbe na preliminarni izvještaj ovog tijela, a od lokalnog parlamenta zatražio da ne politizuje raspravu o ovom dokumentu.

„Korigovani izvještaj će prije skupštinske rasprave uskoro dobiti ne samo odbornici nego i sve političke stranke koje su parlamentarne upravo da bismo spriječili moguće političke razmirice“, rekao je Pavić.

On je dodao da očekuje da će posao imenovanja neimenovanih ulica i trgova biti okončan prije popisa stanovništva koji bi trebalo da se održi iduće godine.

Predsjednik Komisije za sprovođenje postupka utvrđivanja grba opštine, promjene naziva pojedinih ulica te određivanja naziva neimenovanim ulicama u naseljima Milenko Radivojac rekao je da izvještaj komisije sadrži prijedloge imena za oko 190 ulica.

„Mislim da smo uradili kvalitetan posao jer smo nastojali da otrgnemo od zaborava sve one naše drage Prijedorčane koji su značili nešto i van prijedorskih i bosanskih granica, novinare, filmske režisere, književnike, učesnike Drugog svjetskog rata, sve dobitnike književne nagrade `Skender Kulenović, kao i brojne geografske pojmove“, kazao je radivojac Srni.

On je ocijenio da se radi o prijedlozima koji ni kod koga neće dovesti do pitanja zašto baš to, ističući da za svako predloženo ime postoji odgovarajuć obrazloženje.

„Obišao sam gotovo sva naselja, primio delegacije samih mještana sa terena sa njihovim prijedlozima, dva puta putem lokalnog sedmičnika pozvao sugrađane da daju svoje prijedloge za nazive neimenovanih ulica, a sve rukovodeći se kriterijumima koje je utvrdila lokalna skupština“, naglasio je Radivojac.

On je dodao da je bilo i prijedloga za preimenovanje postojećih ulica.

„To je trenutno veliki zalogaj i prvo treba da riješimo neimenovane ulice, a preimenovanje će biti najbolnija tačka“, smatra Radivojac.

On je potvrdio da izvještaj ove komisije nije obuhvatio imenovanje takozvanog „malog trga“ ili „trga kod robnih kuća“, uz obrazloženje da se niko nije javio sa prijedlogom da se imenuje taj lokalitet.

Centralni prijedorski trg nosi naziv komandanta odbrane grada iz 1992. godine, majora Zorana Karlice i do rekonstrukcije gradske šetališne zone bio je centar gotovo svih dešavanja na otvorenom. Po obnovi glavne ulice, okončane 2008. godine, zbog smanjene pristupačnosti Trgu majora Zorana Karlice, većina dešavnja seli se na manji trg stotinjak metara niže u šetališnoj zoni, ali on ni dan-danas nema svoje ime.

Komisiju za sprovođenje postupka utvrđivanja grba opštine, promjene naziva pojedinih ulica te određivanja naziva neimenovanim ulicama u naseljima Skupština opštine Prijedor osnovala je još početkom 2009. godine.

Sa parlamentarnom procedurom čekalo se najprije da se na opštim izborima 2010. ne bi stvarala pometnja u biračkim spiskovima i u CIPS-u, kao i da se kraju privede procedura legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Nakon toga stanovnici novih naselja dočekali su još jedne izbore, ovogodišnje lokalne, bez preciznih adresa.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.