Nelegalno izdaju ljekarska uvjerenja

Izdavanje ljekarskih uvjerenja u Domu zdravlja u Oštroj Luci po nižim cijenama nego u ostalim domovima zdravlja je nelegalno, jer cijene treba da budu usklađene u svim zdravstvenim ustanovama.
Ovo je istakla direktor prijedorskog Doma zdravlja Slavica Popović.
– Ne znam kako je u Novom Gradu, mislim da ljekarska uvjerenja izdaje jedna privatna ordinacija koju vodi specijalista medicine rada, ali konkretno u Oštroj Luci nema kompetentnog tima za izdavanje ljekarskih uvjerenja. Iz pouzdanih izvora znamo da je tamo veoma lako doći do ljekarskog uvjerenja, bez ikakvih pretraga, čak mogu da se naruče telefonom. Onda se mogu proizvoljno i paušalno određivati cijene ovih uvjerenja – istakla je Popovićeva.
Prema njenim riječima Dom zdravlja Prijedor ima potpisan zvanični ugovor sa Zavodom za medicinu rada Banjaluka, po kojem su ovlašćeni za određene preglede, zahvaljujući postojećem kadru i opremi kod svakog pregleda potrebnog za određena zanimanja.
– Naša kuća ima ugovor o saradnji i cijene se usklađuju sa svim ovlašćenim kućama koje imaju ugovor o saradnji na teritoriji cijele RS. Cijene naših ljekarskih uvjerenja su čak niže od onih koje su u Zavodu u Banjaluci i formirali smo ih uzimajući u obzir visinu naših laboratorijskih usluga, rendgenskih nalaza i sve dodatne pretrage, a sve to prema cjenovniku Fonda zdravstvenog osiguranja – rekla je Popovićeva.
Ona je dodala da cjenovnik usluga ljekarskih pregleda potrebnih za izdavanje ljekarskih uvjerenja nisu tajna, a donio ih je Upravni odbor ove ustanove.
Specijalista medicine rada Biljana Savić je istakla da je kod zanimanja sa povećanim rizikom tačno propisano šta ta ljekarska uvjerenja sadrže od pregleda i normalno je da je cijena druga.
– Za trgovca je potrebno jedno uvjerenje, a za rukovaoca bagerom nešto drugo ili radnika za rad na visini. Tačno se zna gdje mora da bude uključen oftalmolog, psiholog, laboratorija određenih segmenata, rendgen i druge pretrage. Druga su uvjerenja za vozače i različite kategorije, gdje postoje tačno propisano šta ko može da radi – kazala je Savićeva.
Ona je dodala da su stoga i cijene različite, pa se kod uvjerenja za zapošljavanje naplaćuje od 60 do 120 KM za najkomplikovanija zanimanja sa najvećim rizikom, a kod vozačkih ispita od 30 do 40 KM. Do zatvaranja ovog broja „Glasa Srpske“ nismo uspjeli da dobijemo odgovor iz Doma zdravlja u Oštroj Luci.
Uvjerenja za djecu
Djeca do šest godina uopšte ne plaćaju ljekarsko uvjerenje za upis u vrtić, a za djecu iznad šest godina ljekarsko uvjerenje i svi drugi izvodi iz medicinske dokumentacije se izdaju u ambulantama porodične medicine i tu se plaća samo participacija, koja po cjenovniku Fonda iznosi dvije KM.
– Veoma je važno da sva ova uvjerenja izdaje ovlašćena medicinska ustanova, da se ne bi dešavalo da se u radni odnos primi lice koje poslije tri mjeseca dolazi po rješenje za invalidsku penziju ili bude izdata dozvola za upravljanje vozilom licu koje ima epilepsiju, rekla je Savićeva.
Glas Srpske

Comments are closed.