Nema instrumenta na kojem Sćepan Dumnić ne zna da svira

Svi koji prvi put vide Prijedorčanina Šćepana Dumnića, ne mogu ni da pretpostave da je riječ o penzioneru. Duge kose, neobično odjeven, tako da bi se na prvi pogled moglo reći da je riječ o boemu. Šćepan ponosno kaže da su pravi „krivci“ za to muzika i sport, kojima je posvetio cijeli život, a posebno penzionerske dane.

– Muzika je moj život i prva ljubav i nje se nisam odrekao ni 1995. godine kada sam otišao u penziju kao nastavnik harmonike, trube i violine Muzičke škole u Banjoj Luci – kaže Dumnić.

Dodaje da je honorarno nastavio da predaje po muzičkim školama i ima pedesetogodišnji pedagoški staž. Violinu svira od osme godine, a dobar je poznavalac i svih duvačkih instrumenata.

– Dok su bili popularni džez i bluz svirao sam trubu, u vrijeme „Bitlsa“ prebacio sam se na bubnjeve i to sam svirao deset godina. Poslije sam prešao na klavijature, a nisam se razdvajao ni od violine i trube. U školi sam predavao harmoniku, a 1965. godine sam formirao prvi orkestar harmonike u Banjoj Luci i vodio ga 35 godina – priča Dumnić.

Pošto je član Udruženja estradnih umjetnika Prijedora prije tri mjeseca formirao je muzičku radionicu koju pohađa 14 mališana uzrasta od četiri do sedam godina.

– Radim sa grupom od pet mališana dva puta sedmično  i nastojim da  im razvijam sluh, osjećaj za  ritam. Učim ih osnovne stvari o muzici, da znaju plesati, razne igrokaze, ali otkrivam i njihov talenat i to je svojevrsna priprema za muzičku školu – kaže Dumnić.

Druga ljubav mu je sport, kojim se oduvijek rekreativno bavio, a kaže da obožava stoni tenis, kajak, vožnju bicikla i motocikla.

Ne zna da li od straha da se ne pretvori u „klasičnog“ penzionera ili možda jer je takav po prirodi, on redovno vozi bicikl, a gotovo svaki poziv da negdje zasvira rado prihvata, bez obzira da li ima zarade. To mu, kaže, nikad nije bio prvenstveni cilj, važna mu je muzika jer ona je, kako kaže, njegov život.

Otkrivanje talenta

Dumnić se nada da će se od februara u njegovu muzičku radionicu uključiti još djece i da će roditelji shvatiti koliko je to korisno. On ističe da se u ranom uzrastu otkrivaju sklonosti ka muzici i sposobnosti kod djece kada se usmjeravaju za muzičku školu ako imaju talenta. U svom dosadašnjem pedagoškom radu, Šćepan je otkrio brojne talente koji su sada vrsni profesori klavira, harmonike, dirigovanja i slično.

Glas Srpske

Comments are closed.