Nema novih slučajeva ptičijeg gripa [video]

Nema novih slučajeva ptičijeg gripa nakon jučerašnje potvrde da je farma ukrasne živine u prijedorskom naselju Tukovi zaražena virusom visoko patogene influence ptica podtip „Ha 5“, saopšteno je iz gradske komisije Centra za suzbijanje ptičijeg gripa.

Preostala živina na zaraženoj farmi je eutanazirana, a potom su nadležne službe dezinfikovale teren.

Tukovi, ali i naselja koja gravitiraju u zoni od tri kilometra proglašeni su zaraženim, a grad Prijedor ugroženim područjem od ptičjeg gripa.

„Sve veterinarske operativne službe su na terenu. Novih prijava uginuća živine nismo imali tako da možemo reći da će se u toku dana nastaviti sa svim aktivnostima kako opservacije terena tako i sprovođenja drugih mjera iz nadležnosti veterniarskih stanica,inspekcije i drugih službi, rekao je Dušan Vranješ, predsjednik komisije Centra za suzbijanje ptičjeg gripa na području grada Prijedora.

Predstavnici nadležnih tijela na hitnom sastanku održanom povodom pojave ptičije gripe na području Prijedora pozvali su krizni štab grada da formira lokalni centar za kontrolu bolesti koji će biti zadužen za koordinaciju sprovođenja mjera na terenu, saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Uprave za inspekcijske poslove Srpske i Veterinarskog instituta Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ u Banjaluci.

Iz Kancelarije za veternirastvo BiH saopštavaju da je u ovom trenutku u toku laboratorijska dijagnostika za utvrđivanje podtipa N virusa. Predpostavlja se da se radi o istom podtipu koji se u proteklom periodu javlja na području cijele Evrope, odnosno H5N8, koji do sada nije izazivao obolijevanje ljudi, međutim do konačne laboratorijske potvrde nije moguće sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju.

Virus je utvrđen kod domaćih koka u zaraženom domaćinstvu, a prilikom provođenja mjera sanacije žarišta, odnosno depopulacije, uzeti su uzorci i od drugih vrsta peradi koji su proslijeđeni u laboratoriju.

„U skladu sa do sada prikupljenim informacijama bolest je najvjerovatnije unesena kontaktom sa divljim migratornim pticama. Povoljna informacija je da u zoni zaraženog i ugroženog područja nema velikih komercijalnih farmi peradi“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Iako je Kancelarija za veterinarstvo BiH već apelovala putem medija da svi vlasnici peradi pojačaju na svojim imanjima provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica, još jednom koristimo priliku da istaknemo značaj provođenja ovih preventivnih mjera.

Nadležna tijela će nastaviti sa provođenjem propisanih mjera na zaraženom i ugroženom području u narednom periodu, odnosno najmanje 30 dana od zadnjeg slučaja nakon što su provedene sve mjere na zaraženom imanju.

Autor: RTRS/ Agencije

Comments are closed.