Nema potvrđenih slučajeva oboljelih od virusa korona

Na području Prijedora do sada nije bilo pojave virusa korona, izjavio je gradonačelnik Milenko Đaković.

Đaković je istakao da je usljed dolaska građana iz inostranstva za vikend povećan broj lica koja su pod zdravstvenim nadzorom i u kućnoj izolaciji.

Za jutros je najavio početak dezinfekcije svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza, te pozvao građane da daju doprinos ovoj mjeri.

„Pozivamo građane da povedu računa u objektima u kojima žive, posebno o prostorima gdje se kreću ljudi, kao što su ulazne kvake, prostori u hodnicima, držači koji se dodiruju rukama i kvake na vratima stana. Pozivamo građane da se uključe u taj dio dezinfekcije da bismo kompletirali što je moguće više cjelina u gradu“, rekao je Đaković sinoć novinarima nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da je Gradski štab potvrdio mjere Republičkog štaba i ponovio da sve što se radi je s ciljem preventive, te da ne treba da uzbuni građane.

„Ponavljam da do ovog trenutka nema nijednog oboljelog od virusa korona. Mi radimo sve na tome da izbjegnemo pojavu virusa, pogotovo njegovo širenje“, dodao je Đaković.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe /HES/ Doma zdravlja Prijedor Milica Otković rekla je da pod zdravstvenim nadzorom trenutno 100 lica.

„Uglavnom se radi o osobama koje su u petak i subotu doputovale iz Slovenije“, navela je Otkovićeva, te ponovila da nema mjesta panici, ali da su potrebi oprez, pranje ruku, dezinfekcija, korištenje ubrusa.

Ona je apelovala da se građani po dolasku u grad jave HES-u da bi imali što bolju kontrolu, prevenciju i zaštitu, te napomenula kako i poslije zatvaranja kafića, nakon 20:00 časova, na okupljanjima u parkovima isto postoji mogućnost prenošenja virusa.

Štab je obavezao „Komunalne usluge“, „Vodovod“, Teritorijalnu vatrogsnu jedinicu i Dom zdravlja da raspoložive kapacitete i sredstva stave u funkciju sprovođenja mjera dezinfekcije javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza.

„Obavezuju se sve javne ustanove da o realizaciji dezinfekcije izvijeste Štab u roku od 24 sata nakon sprovedene dezinfekcije. Zdravstvena inspekcija se obavezuje da vrši nadzor nad sprovođenjem dezinfekcije i o tome redovno izvještava Štab“, navodi se u zaključcima.

Izvor: SRNA
Foto: Bojana Majstorović – RAS Srbija

Comments are closed.