Nemaju prioritet u zapošljavanju

Iako Zakon o pravima porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca predviđa da prioritet u zapošljavanju imaju djeca poginulih boraca u praksi to nije tako. Rijetka su preduzeća i kolektivi koji prilikom prijema u radni odnos daju prioritet ovoj kategoriji stanovništva, tvrde u Organizaciji porodica poginulih boraca i nestalih civila opštine Prijedor.

Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije, tvrdi da ni veća podsticajna sredstva za zapošljavanje djece poginulih boraca, koja iznose tri hiljade KM po jednom zaposlenom, nisu doprinijela većem zapošljavanju ove kategorije stanovništva.

– Činjenica je da je danas teško doćio do radnog mjesta. Jedino posla ima za bravare i varioce, ali je radnika s takvom kvalifikacijom uopšte malo, pa i među djecom poginulih boraca – kaže Karličeva dajući primjedbe i na brojne konkurse za posao.

Prema njenim riječima, konkursi za prijem radnika su tako napisani da ostavljaju prostor za diskriminaciju, ne samo djece poginulih boraca već i drugih koji pokušavaju zaposliti na legalan način.

– Još uvijek se do posla dolazi preko raznih veza, zbog čega smo ponekad primorani da intervenišemo ukoliko se dokaže da je učinjena nepravda prema djetetu poginulog borca – kaže naša sagovornica. Ona dodaje da i pored brojnih loših primjera postoje i oni pozitivni. Takav je slučaj u prosvjeti gdje, prema riječima Karličeve, djeca poginulih boraca, ukoliko ispunjavaju sve uslove, imaju prioritet.

– Ovom prilikom želim da zahvalim i ministru Kasipoviću koji nam je jasno poručio da ukoliko uvidimo neki propust u zapošljavanju kod djece poginulig boraca intervenišemo – kaže Karličeva. Ona je istakla i pozitivan primjer u prijedorskoj „Bosnamontaži“ ali i opštinskoj Administrativnoj službi, koja je prošle godine imala razumijevanja prema djeci iz ove kategorije.

U Organizaciji porodica poginulih boraca očekuju da će se u akciji zapošljavanja oko hiljadu pripravnika u Republici Srpskoj naći i znatan broj djece iz ove kategorije kojima je to ujedno i odskočna daska za pronalazak stalnog radnog mjesta.

Na području Srpske trenutno je 1.700 nezaposlene djece poginulih boraca.

Izvor: Fokus

Comments are closed.