Neminovno gašenje Miletexa

Ako se na vidiku ubrzo ne pojavi neki siguran posao, vrata Miletexa, tekstilne konfekcije koja zapošljava 76 radnika, do kraja ovog mjeseca sigurno će biti zaključana. To je jučer potvrdio i Mile Popović, vlasnik i direktor prijedorskog preduzeća.
– Posao za italijanskog kupca završava desetak radnika. Ostali su na čekanju. Prije dva mjeseca podijelio sam 18 otkaza, a krajem ovog, ako se ne dogodi kakvo čudo, bit ću prisiljen da i ostalim podijelim radne knjižice – kaže Popović.
Prema njegovim riječima, Miletex uglavnom dijeli sudbinu firmi iz tekstilnog sektora RS, branše u kojoj je do sada podijeljeno više od 2.000 otkaza.
– Bankrotirali su i inozemni kupci s kojima sam radio posljednjih desetak godina. Računao sam na pomoć Vlade RS, no danas u ovoj situaciji više ne vjerujem nikome. U ovaj posao sam ušao prije devet godina i do sada uspješno opstajao. Radnicima nisam dužan ni marku, izmirio sam im čak i avgustovsku platu, ali obaveze i namete koje od ove branše u situaciji kad ne radimo traži država više ne mogu naplaćati – ogorčen je Popović.
Vlasnik pogona je do jučer, s posljednjim poslom, uknjižio gubitak od oko 50.000 maraka.

Trećina radnika pred penzijom
Dragana Lučar, radnica Miletexa koja bi za godinu trebala u penziju, ogorčena je što bi sada mogla ostati bez posla.
– Ovdje je trećina onih koji će pred samo penzionisanje ostati na ulici. Ovo ni u snu nismo očekivali, jer smo godinama radili punim kapacitetom. Radnici su ogorčeni, ne poslodavcem koji je u našem slučaju vrlo korektan, nego zbog vlasti koja nas je dovela do prosjačkog štapa – kaže Lučar.
Dnevni Avaz

Comments are closed.