Neobično vrelo u blizini Prijedora-Pitka voda izvire između tračnica stare pruge

Vjerovatno u BiH ne postoji čudnije mjesto odakle izvire pitka voda od onog u Donjoj Ljubiji kod Prijedora, gdje je ljetos, i u vrijeme najveće suše, mještanka Mira Zgodić, sasvim slučajno, između tračnica stare željezničke pruge otkrila pravi vrtlog čiste i bistre vode.

Voda u mlazu
Po njoj je izvor u kojem vode uvijek ima u izobilju nazvan „Mirin“. Ova vlasnica čudnog izvora, čija voda tek malo miriše i na sumpor, priča da je sve počelo od busena barske šaši koji je vidjela na pruzi.

– Ispod šaši je bila mokra zemlja. Malo sam je lopatom prokopala, nakon čega je u mlazu šiknula voda. Izvire kao kad u loncu voda vrije. Cijelo ljeto nije presušio. Pijem je, umivam se njom i lice mi nikad nije bilo čistije, perem veš, njom se danju goste moje koze, a noću na izvor dolaze srne iz obližnje šume. Svrate i komšije koje tvrde da nikad nešto slično nisu vidjele u životu – priča Mira.

Napraviti banju
Otkud izvor na ovom mjestu, to niko ne zna. Ahmet Rešidović, mještanin, kaže da nikad na staroj zapuštenoj pruzi kojom se nekad davno vozila željezna ruda iz Ljubije prema Prijedoru nije vidio ni kap vode.

– Ovakvo nešto se nikad nije desilo. Valjalo bi ovu vodu poslati na analizu. Možda je ljekovita pa ne bi bilo loše da u Donjoj Ljubiji napravimo i kakvu banju. Da nas riješi reuma – kaže Rešidović, koji nerijetko svrati do neobičnog izvora kako bi se umio i napio vode.
Dnevni avaz

Comments are closed.