Neobičan hobi Prijedorčanke Dušanke Galonja

Dusanka GalonjaDa nikada u životu nije kasno posvetiti se nekoj umjetnosti makar i kroz hobi, primjer je Dušanka Galonja iz Prijedora. Ova žena već desetak godina svoje slobodno vrijeme posvetila je svojoj velikoj ljubavi – suvom cvijeću i izradi ikebana i ostalih ukrasa. I ne samo to. Dušanki nije strano ni slikanje. Predivne cvjetove i ostale motive ova žena povremeno crta po šperploči i po staklenim vazama.

– Jednostavno, ne mogu bez toga. Ovo je hobi koje me opušta i koji daje poseban smisao mom životu – kazuje Dušanka redajući razno suvo cvijeće po stolu na kome radi i ne otkrivajući tajne ovog neobičnog zanata.

Dodaje da ovom poslu može da se posveti samo onaj ko voli prirodu i njene ljepote.

– Ideje mi ponekad naviru, rode se i to je to. Evo, prije nekoliko dana skinula sam ljuske sa glavice crvenog luka, prokuvala ih, osušila, zalijepila i napravila crvene cvjetove – sa uzbuđenjem govori Duša, kako je njeni zovu od milja i dodaje da je muž Ivo, sin Toni i kćerka Tanja podržavaju u ovome što radi.

– Da je zaista tako pokazuje i to da uz kćerkinu pomoć radim ikebane po narudžbi. Mada, moram priznati od ovoga posla nema zarade, to je tek toliko da ugasim neke svoje želje i htijenja u ovoj umjetnosti koja u meni čuči još od malih nogu. Koristim razne boje, čak i lakove za nokte, mrežice koje kupujem u cvjećari, a povremeno i neke najobičnije voćke, koje osušim a potom i obojim – skromno i sa osmijehom dalje priča ova žena koja nam otkriva još jednu tajnu.

Sve češće u radu sa različitim travama koristi najobičniji figaro za uvijanje kose.

Dušanka Galonja odavno ima dara i za ručne radove koji krase njen stan u prijedorskom naselju Raškovac. Vezla je goblene, mnogo je plela i heklala.

Kako je priroda definitivno njena preokupacija to se Duša odlučila i za branje ljekovitog bilja i pripremanje biljnih krema i tinktura isključivo za vlastite potrebe. Svako godišnje doba ima, reče na kraju, svoje čari. Ipak, najviše se raduje proljeću i ljetu kada će predivni predjeli Potkozarja biti mjesta sa kojih će cvijećem, mahovinom, raznim lišćem… napuniti svoje riznice.

Comments are closed.