Neophodna sanacija Hrama Svete Trojice

hram1

U opštini Oštra Luka neophodno je obnoviti Hram Svete Trojice, staru crkvu izgrađenu u šumi za vrijeme turskog carstva, 1820. godine.

Paroh oštrolučki protojerej stavrofor Petar Milovac rekao je da se radi o hramu posvećenom silasku svetog duha na apostole koja je posljednji put sanirana prije više od tri decenije.

„Datira iz 1820. kada je bila sagrađena najprije drvena crkva, a 1871. godine izgrađena je crkva od tvrdog materijala. U svojoj prošlosti tri puta je obnavljana, a posljednji put od 1969. do 1983. kada je i osvećena i kada je pripadala banjalučkoj eparhiji“, kazao je Milovac danas Srni.

hram2

On je podsjetio da je devedesetih godina osnovana bihaćko-petrovačka eparhija od kada joj i ova parohija pripada.

„Pokušavamo prikupiti sredstva za obnovu. Do sada smo skupili oko 80 odsto novca potrebnog za krov, a kasnije ćemo ići dalje po sanacionom projektu“, dodao je Milovac.

hram3

On je podsjetio da se uporedo prikuplja i novac za pomoć u izgradnji Sabornog hrama Hrista Spasitelja u opštini Oštra Luka.

„Zahvaljujući ljudima koji su imali razumijavanja i koji su se odazvali našim apelima, završili smo malterisanje u unutrašnjosti i spolja, a predstoje nam grijanje, pod i ikonostas. S nestrpljenjem očekujemo dan kada ćemo doživjeti osvećenje ovog hrama“, naveo je Milovac.

hram4

Oštrolučka parohija broji oko 200 domaćinstava.

„Narod je siromašan, uglavnom nezaposlen, tako da je teško, ali nećemo se predavati“, dodao je Milovac.

Izgradnja Sabornog hrama Hrista Spasitelja u opštini Oštra Luka započeta je 2006. godine. Prema Milovčevim riječima, zdanje u srpsko-vizantijskom stilu sa pet kupola arhitektonski je jedinstveno u sjeverozapadnim krajevima Republike Srpske.

Autor: SRNA – Večernje novosti

Comments are closed.