Nerazdvojni već šest decenija

Kada su Stana i njen izabranik Dragan Pauković čekali da on postane punoljetan kako bi mogli uploviti u bračne vode, nisu ni sanjali da će jednog dana proslavljati 60. godišnjicu braka.

Mnogobrojna porodica Pauković okupila se u nedjelju da obilježi ovaj važan jubilej. Iako oboje stižu osamdesetu godinu života veoma vitalni i razgovorljivi, kažu da su na “ludi kamen” zakoračili mladi i nezreli, ali da su bili spremni za velike životne obaveze i još važnije životne odluke.

– Te davne 1952. godine nisam imao ni punih 18 godina kad sam se oženio, pa često u šali kažem da sam bio mlad i lud. Sad sam pametniji i da mogu da vratim vrijeme ponovo bih izabrao svoju Stanu – priča slavljenik Dragan.

Kaže da se sjećaju ovog dana prije 60 godina kao da je juče bilo. Budući da je, kada su odlučili da se uzmu, samo Stana bila punoljetna, čekali su da i Dragan to postane da bi mogli da se vjenčaju.

– Šalili smo se da ću se ja potpisati za oboje, da se zna odmah ko je gazda – rekla je Stana, dodajući da se nikada nisu razilazili, jer je uvijek imala Draganovu podršku i da su sve važnije odluke donosili zajedno.

– Zato se možda nismo ni svađali jer za sve što ne valja nismo mogli da prebacujemo jedno drugom “ti si kriv” – priča Stana.

Dragan dodaje da je jedva dočekao da se oženi Stanom, i dan kad su stali na “ludi kamen” nikada neće zaboraviti.

– Tad nije bilo vremena, ni mogućnosti da se pravi veliko slavlje, kao što to sada mladi rade. Došlo je bilo vrijeme za ženidbu, trebalo je svoju kuću kućiti, pa smo oboje naporno radili – kaže Dragan i dodaje da je sa svojom životnom saputnicom stekao tri sina, dobio tri snahe te da imaju šestoro unučadi i šestoro praunučadi.

– Bilo je sloge, bilo je i svađa, ali smo sve to prebrodili. Zato današnjim mladima poručujem da nešto malo i pretrpe da bi svoj brak očuvali, jer najlakše se rastati, a to nije dobro za njihovu djecu – kaže Stana.

Dodaje da tako savjetuje svoje snahe i da se, koliko zna, nikada nisu posvađale.

– Sloga je nešto što porodicu drži na okupu jer porodica je sve – dodaje baka Stana.

Paukovići su zajednički život počeli u Agićima i dok je Dragan zaradio penziju kao portir, Stana se uglavnom bavila poljoprivredom.

– Moje je bilo oko kuće i djece i tako i danas uvijek ima nešto da se radi – priča Stana.

Kažu oboje uglas da ih zdravlje dobro služi i da se raduju svakom susretu sa svojima, posebno sa unucima i praunucima.

– Najviše nas je obradovao naš devetogodišnji praunuk Danilo, koji nam je za ovu godišnjicu poklonio umjetničku sliku, rad koji je sam nacrtao u školi slikanja. Tako ćemo izgleda u porodici imati i jednog umjetnika, što nam je na ponos i diku – kazala je baka Stana.

Torta
Slavljenici su dobili i tortu, koju su im zajednički pripremile snahe sa željom da u još mnogobrojnijoj porodici počekaju i platinasti pir.

Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.