Nermin Harambašić: Grammy nije nedostižan

Životna priča Nermina Harambašića mogla bi, sasvim sigurno, poslužiti kao vrlo pristojan filmski scenarij. Prije skoro dvije decenije bio je primoran da sa porodicom napusti rodni Prijedor, godinama je živio u izbjeglištvu od Slovenije do Norveške, a danas kao uspješan tekstopisac i producent sarađuje s velikim svjetskim muzičkim zvijezdama, kao što su, naprimjer, grupa „Blue“ i Leona Luis (Lewis).
– Ljubav prema muzici rodila se u ranoj mladosti, dakle dok sam još bio u Prijedoru. Povremeno sam svirao, pisao pjesme… Rat me je 1993. otjerao u bijeli svijet, obišao sam nekoliko zemalja i na kraju sam se sa članovima familije obreo u norveškom Trondhajmu. Tu sam upoznao svog najboljeg prijatelja Ronija Svendsena (Ronny), s kojim sam šest godina svirao u grupi „Blueprint“.
Tokom tog perioda pisali smo pjesme za bend, ali i za neke druge izvođače, a s vremenom smo počeli sarađivati i s najvećim zvijezdama u Norveškoj. Kada smo shvatili da je to poprimilo ozbiljne dimenzije, osnovali smo producentsku kuću „Dsign Music“, koja je danas dio čuvene grupacije „Universal“ – govori Harambašić.

Autorska prava
Nermin i njegov „Dsign Music“ najaktivniji su na azijskom tržištu. Sarađuju sa muzičarima koji štampaju albume u milionskim tiražima.
– Tamo smo najjači, nema sumnje. Najviše pjesama prodajemo u Aziji i, samim tim, na tom kontinentu najviše zarađujemo. Zanimljivo je da tamo još postoji kultura kupovanja CD-ova, za razliku od Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, gdje diskografiju ozbiljno ugrožava internet. Naravno, to ipak ne znači da se na američkom tržištu ne može ostvariti dobra zarada s ovim čime se mi bavimo.
Recimo, kad god Leona Luis bude na nekom koncertu u SAD izvodila jednu od naših pjesama, nama će biti uplaćen određeni iznos na ime autorskih prava. Vrlo je jednostavno, u Aziji zarađujete od prodaje CD-ova, a u Americi od koncerata i emitiranja pjesama na radiju – objašnjava Prijedorčanin.
Zajedno sa svojim timom iz „Dsign Musica“, Nermin Harambašić kreirao je pjesmu s kojom je popularni bend „Blue“ predstavljao Veliku Britaniju na ovogodišnjem Eurosongu. Pored saradnje s tom grupom i slavnom pop pjevačicom Leonom Luis, bh. tekstopisac i producent uključen je i u mnoge druge projekte poznatih lica iz svijeta muzike.
– Upravo posljednjih dana radimo i na novim pjesmama grupe „Right Said Fred“, poznatoj po hitu „I’m Too Sexy“. Pripremamo njihov veliki „comeback“. Zatim, uskoro u naš studio u Trondhajmu dolazi Tedi Rajli (Teddy Riley), producent Lejdi Gage (Lady), koji je svojevremeno sarađivao i sa Majklom Džeksonom (Michael Jackson). Svidjelo mu se to što radimo i sada želi da nešto napravimo zajedno. Dakle, nikad se ne zna, možda jednog dana dođemo i do same Lejdi Gage – kaže Harambašić.
Najveća čast
Iako je ostvario veoma uspješnu karijeru na globalnoj sceni, 36-godišnji tekstopisac ne krije da je uzorima ipak smatrao muzičare iz domovine.
– Volio bih, recimo, da sam upoznao Davorina Popovića, on je naša muzička ikona. Naravno, volio bih upoznati i Dinu Merlina. Kada bi mi se ukazala prilika da bilo šta s njim uradim, bio bih ponosan na sebe. U emotivnom smislu, to bi mi bilo veće od bilo čega što sam do sada napravio. Kao klinac sam pjevao „Bosnom behar probeharao“, odrastao sam na toj muzici, a onda je i sasvim logično to što se tako osjećam. Da sam Englez, vjerovatno bi mi najveću čast predstavljala činjenica da radim s Leonom Luis, ovako mi je Merlin ipak ispred – naglašava Harambašić.
Vrlo iskreno, bez lažne skromnosti, Nermin otkriva svoju konačnu ambiciju.
– Želim osvojiti Gremi. Mislim da to uopće nije nemoguće s obzirom na to da mi se iz dana u dan sve više vrata otvara – zaključuje Prijedorčanin.

Saradnja s Rijanom
Harambašić naglašava kako svojim velikim uspjehom smatra činjenicu da radi ono šta voli.
– Imao sam mogućnost da dobro zarađujem i u nekim drugim djelatnostima, ali se nisam opredijelio za te opcije nego za ono što volim. Bilo je i teških trenutaka, godinama smo Roni i ja radili ovaj posao bez ikakvog profita, ali danas ubiremo plodove. Slična je priča i sa mojim prijateljima iz Trondhajma, koji danas sarađuju s Rijanom (Rihanna). Čak su 13 godina radili praktično džabe, ali im se na kraju sve vratilo – kaže bh. tekstopisac i producent.

Selidba u Los Anđeles
Nermin i njegov prijatelj Roni Svendsen bave se idejom da studio „Dsign Musica“ na neko vrijeme presele u Los Anđeles.
– Ipak je drugačije kada si tu, na licu mjesta. A baš tako funkcioniraju stvari u muzičkoj industriji. Jednostavno se sretneš u restoranu s nekom zvijezdom, malo popričate i već sutra radite skupa. Naravno, pod uvjetom da pronađete zajednički interes. Vjerujem da ćemo se na selidbu definitivno odlučiti nakon što „opipamo teren“ sa pjesmama koje smo radili za Leonu Luis – kaže Harambašić.

Izbjegao nemire
Članovi Nerminove porodice stanuju u različitim gradovima.
– Moja majka je u Oslu, tu će biti još dvije godine, dok ne stekne uvjete za penziju, a potom se vraća u BiH. Brat je odnedavno stanovnik Sarajeva, do sada je živio, također, u Norveškoj. Ja sam najviše na relaciji između Trondhajma i Londona. Što se tiče britanske prijestonice, imao sam sreće, jer sam je napustio svega nekoliko dana prije početka nereda – govori Nermin.
Dnevni avaz

Comments are closed.