Nezaposlena pijanistkinja iz Prijedora: Ako ne nađem posao u zavičaju, sviraću na kruzeru

Anja Petković jedina je pijanistkinja koja je na evidenciji prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS.

Kako kaže, ukoliko uskoro ne pronađe posao u rodnom gradu, konkurisaće za rad na nekom od turističkih brodova, jer oni traže izvođače, ili će pokušati da se zaposli u Dubaiju, gdje su traženi nastavnici klavira.

Mlada prijedorska pijanistkinja dodaje da uprkos tome što joj se nije ukazala ozbiljna šansa da radi, nije voljela da sjedi besposlena.

– Na trećoj godini Akademije predavala sam klavir u Nižoj muzičkoj školi u Gacku. Potom sam godinu dana vodila hor u prijedorskom Domu penzionera – ističe Petkovićeva.

Prijedorčani su talentovanu muzičarku imali priliku da slušaju u više navrata u Galeriji 96, gdje je predstavila raznovrsan repertoar.

Ipak, otkriva da za svoju dušu najčešće svira obrade filmske muzike.

Dok svakodnevno iščekuje pravu priliku kako bi pokazala u praksi da su ona i klavir svoj odnos razvili do savršenstva, priznaje da joj optimizma ne manjka. Kaže da često pomisli kako mladi ljudi i nakon što daju sve od sebe staju u dugački red onih koji traže šansu da rade ono što vole i budu korisni društvu. Međutim, taj teret sa lakoćom odnesu zvuci koje izlete ispod njenih prstiju. I dok čeka svoju šansu, vjernu podršku ima u dugogodišnjem partneru – klaviru.

Pijanino iz osnovne škole

Anja Petković najviše je vremena tokom protekle dve decenije provela u društvu klavira. Da će ovom instrumentu biti vjerna do kraja života pokazala je i time što je prije par meseci na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu diplomirala u klasi profesorke Nevene Ćeklić. Priča da je zvuk ovog instrumenta zavoljela još u osnovnoj školi.

– Učiteljica je primjetila da ja imam osjećaj za muziku i predložila roditeljima da me upišu u muzičku školu, što su oni i prihvatili. Deda mi je tada kupio pijanino, na kojem i danas sviram – kaže Petkovićeva.

Autor: Bojana Majstorović – Blic.rs

Comments are closed.