Nezavisne novine-„Ličnost godine“: Posthumna nagrada Jeleni Trikić za podvig godine

nezavisne-podvig godineMilo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore, večeras je na svečanosti u Kristalnoj dvorani hotela „Bosna“ u Banjaluci proglašen za ličnost godine, koju deseti put biraju „Nezavisne novine“.

Pored Đukanovića, na manifestaciji „Ličnost godine“ proglašeni su i najbolji ministri u Vladi RS, Vladi FBiH, Savjetu ministara BiH, a izabrani su privrednik i novinar godine, kojem je pripala nagrada „Nikola Guzijan“.

Možda i najdirljivija nagrada, nagrada za podvig godine, posthumno je dodijeljena Jeleni Trikić, „majci hrabrost“, koja je žrtvujući svoj život i prkoseći bolesti na svijet donijela malog Nikolu. Ta nagrada od ove godine nosiće njeno ime i biće dodjeljivana svake godine osobi za koju čitaoci i urednici „Nezavisnih novina“ procijene da je zaslužuje.

Za najboljeg ministra u Vladi RS u izboru čitalaca „Nezavisnih novina“ proglašena je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, dok je Nermin Nikšić, premijer FBiH, proglašen za najboljeg ministra u tom entitetu.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, dobio je nagradu za najboljeg ministra na nivou BiH, dok je Branislava Milekić, generalna direktorica „Elektroprivrede RS“, proglašena za privrednika godine.
Novinarsku nagradu „Nikola Guzijan“ ove godine dobila je Valentina Rupčić, zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Večernjeg lista“.

Borjana Radmanović-Petrović, glavna i odgovorna urednica „Nezavisnih novina“, obraćajući se zvaničnicima, rekla je da naše novine u skladu sa svojom uređivačkom politikom u svom radu i društvenom životu njeguju kulturu dijaloga, profesionalnu etiku, objektivnost i istinitost.

Đukanović, koji na dodjelu priznanja nije doputovao zbog magle, zbog čega su u regionu bili zatvoreni aerodromi, prisutnima se obratio putem video-linka, a u njegovo ime nagradu je primio Dragan Đurović, ambasador Crne Gore u BiH.

Premijer Crne Gore zahvalio je „Nezavisnim“, direktoru Željku Kopanji, te urednicima i novinarima naše medijske kuće, ističući da nagradu dijeli sa svima koji na bilo koji način doprinose politici dijaloga među ljudima, različitih vjera i nacija, te otklanjanju predrasuda.

„Ovo priznanje doživljavam kao priznanje savremenoj, demokratskoj Crnoj Gori, koja teži da bude dobar i pouzdan susjed svima, koja doprinosi stabilnosti i pomirenju u jugoistočnoj Evropi“, rekao je Đukanović. Predsjednik Vlade Crne Gore izrazio je posebno divljenje „majci hrabrost“, Jeleni Trikić.

„Ona se, prkoseći surovoj bolesti, izborila za život svoga sina“, kazao je Đukanović.

Goran Dunović, suprug Jelene Trikić, primajući plaketu i novčanu nagradu od 2.000 KM, rekao je da mu je drago da je ustanovljena nagrada koja će nositi ime njegove supruge, te da se nada da će jednog dana njihov Nikola prisustvovati ovakvim manifestacijama.

Manifestaciji „Ličnost godine“, između ostalih, prisustvovali su i Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, predsjednik RS, Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Aleksandar Džombić, premijer RS, Dragan Čović, potpredsjednik Doma naroda parlamenta BiH, kao i Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Manifestaciji su prisustvovali i brojni ministri u Vladi RS, Vladi FBiH, Savjetu ministara BiH, te brojni ambasadori i uvažene ličnosti iz političkog i javnog života BiH. Goste su zabavljali legendarni hrvatski muzičar Arsen Dedić i njegov sin Matija, kao i banjalučka pjevačica Marija Šestić, a cjelokupnu manifestaciju direktno je prenosila Radio-televizija Republike Srpske.

Nezavisne novine

Comments are closed.