Neženje iz sela kod Prijedora oduševljeni idejom ‘spajanja’ sa Ruskinjama

Duško Vuletić

Duško Vuletić

Mještani Gornjeg Jelovca kod Prijedora oduševljeni su projektom udruženja „Srpsko-ruski most“ za bračno spajanje Srba i Ruskinja jer u tome vide spas za svoje selo, u kome živi više od 70 neženja!

Duško Vuletić (53) kaže da je projekat dokaz da se neko konačno sjetio sela, važnosti porodice i nataliteta.

– Na posljednjem popisu imali smo 160 domaćinstava i više od 600 stanovnika, a sada nas nema više od 350 ljudi. Zato je projekat udruženja „Srpsko-ruski most“ spasonosan. Ako imamo 70 neženja i ako se u najboljem slučaju svi ožene Ruskinjama, to je 70 stanovnika više. Neka se iz svakog braka rodi dijete, to je 140 stanovnika, dvoje djece 210… I eto sela i opstanka – kaže Vuletić i ističe da je tu u Drugom svetskom ratu izvršen prvi proboj partizana s Kozare.

Gornji Jelovac, koji se prostire na 24 kvadratna kilometra, polako zarasta u šumu, jer se imanja gase i propadaju.

– Projekat sklapanju brakova s Ruskinjama treba uvesti u sva sela Srpske, a Jelovac nema šta da izgubi, jer će ovdje za 30 godina sve biti pustoš.

Mislim da je vlast pogriješila što je izbjeglima davala placeve po gradovima. U tom neredu su mnogi domaći seljani vidjeli priliku da pobjegnu u grad. Da su davali zemlju na selu, ono ne bi bilo zapostavljeno i ne bismo razgovarali o Ruskinjama – kaže Vuletić, koji je srećno oženjen.

Vukašin Vila (65) kaže da odmah treba dovesti 70 Ruskinja.

– Za sada im ne možemo ponuditi materijalno bogatstvo, ali možemo dušu, korektan odnos, zajednički rad i život u lijepoj, zdravoj i pitomoj sredini. Zato treba ispitati da li bi Ruskinje prihvatile život na selu. Svake godine ima sve manje stanovnika. Neki umiru, a neki odlaze. Kao u priči o seoskom golubu koji se preselio u grad, pa sada u njemu leti prljav i pokisao od kontejnera do kontejnera. I priča kako je bio lijep i snažan dok je živeo na selu, jeo žito i pio sa izvora. Dakle, ne mogu svi uspjeti u gradu i završiti fakultete, mora neko ostati na selu! Jer u mom zaseoku nekada je bilo 25 muškaraca od 15 do 55 godina, a sada ih u cijelom selu jedva skupimo pet-šest za mobu – zaključuje Vila.

Izvor: Press/DEPO PORTAL – BLIN/a.k.

Comments are closed.