Niču temelji novog manastira Miloševac

U naselju Čirkin Polju započela je izgradnja temelja manastira posvećenog Pokrovu presvete Bogorodice u blizini srednjevjekovnog manastira Miloševac.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin izjavio je da na ovaj način nekadašnji manastir Miloševac doživljava svoju obnovu i vaskrsnuće te izrazio nadu da će do kraja godine biti završen i osveštan temelj ovog vjerskog objekta čija je izgradnja u toku.

„Mananstir Miloševac je vjerovatno stradao u vrijeme Austro-turskog rata i ovdje u groblju, u neposrednoj blizini često puta nailazimo na iskopine manastira, na temelje, ciglu, keramiku, kamen koji ukazuje upravo na postojanje te građevine. S obzirom da je na tom mjestu groblje i da sada nismo u mogućnosti da na tom potezu radimo i iskopavamo grobove, novi temelj radimo u neposrednoj blizini te lokacije“, istakao je Hrvaćanin.

Objekat će biti dimenzija 30×20 metara, a pomoć u izgradnji očekuje se od lokalne zajednice, Vlade Republike Srpske i vjerujućeg naroda.

Gradilište su danas obišli vladika banjalučki Jefrem, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, Marko Pavić i svještenici pravoslavne crkvene opštine Prijedor i utvrdili da radovi idu predviđenom dinamikom.

Istorijski podaci govore da se manastir Miloševac nalazio u blizini rječice Miloševice u naselju Čirkin Polje i mjestu pod nazivom Crkvina. I u tim dokumentima se pominje da se na dijelu manastirišta razvilo seosko groblje.

Prema narodnoj priči, Crkva Rođenja presvete Bogorodice na Pašincu je izgrađena 1890. od kamena porušenog manastira Miloševac, koji se nalazio u naselju Čirkin Polje u Prijedoru.

Izvor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.