Nije logično da domovi zdravlja pređu na trezore lokalnih zajednica

dom zdravlja pd

Predsjednik Demokratskog narodnog savzea /DNS/ i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić protivi se inicijativi Vlade Republike Srpske da domovi zdravlja pređu na trezore lokalnih zajednica jer bi se na taj način građani Republike Srpske doveli u neravnopravan položaj kad je u pitanju zdravstvena zaštita.

„Svakom čovjkeu u Republici Srpskoj mora biti dostupan isti obim zdravstvene zaštite. To je suština i zbog toga sam ja lično protiv prelsaka domova zdravlja na trezor opština i gradova“, rekao je Pavić.

On je ocijenio da ova inicijativa predstavlja pokušaj da se dio odgovornosti prebaci na lokalne zajednice, ali da je to nemoguće.

„Dom zdravlja Prijedor posluje pozitivno i nije uopšte problem da ta ustanova pređe na trezor grada koji takođe posluje pozitivno. Ali šta ćemo sa mnogim drugima, jer većina posluje negativno, a posebno šta ćemo sa malim opštinama“, upozorio je Pavić.

Prema njegovim riječima, domove zdravlja finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i nije logično da to ide na trezor lokalnih zajednica koje djelimično, i to samo određene projekte i programe primarnih zdravstvenih ustanova finansiraju.

Autor: SRNA

Comments are closed.