Nije postignut dogovor, sindikalci za sutra najavili potpunu obustavu rada

glas-nema dogovora sa sindikalcimaVlada Republike Srpske ponudila je tokom današnjih razgovora sa predstavnicima granskih sindikata budžetskih korisnika da se nakon šest mjeseci ove godine analizira stanje budžetskih prihoda i rashoda, te razmotri mogućnost povećanja cijene rada zaposlenih, prenose agencije.

Ministarstva su predložila da cijenu rada zaposlenih budžetskih korisnika u 2014. uvećaju za pet odsto u odnosu na sada važeću, te da nakon prvih šest mjeseci naredne godine razmotre mogućnost njenog dodatnog povećanja.

Prema nezvaničnim informacijama sindikalci su odbacili ovaj prijedlog.

Prosvjetni radnici u Republici Srpskoj sutra će potpuno obustaviti rad, dok će se u utorak, 22. januara pristupiti poštovanju Uredbe o minimumu procesa rada i njegovom obezbjeđenju do njene izmjene ili donošenja nove, jer nije u skladu sa Zakonom o štrajku, izjavio je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić.
Milić je nakon sastanka predstavnika četiri granska sindikata budžetskih korisnika sa premijerom Srpske Aleksandrom Džombićem i resornim ministrima rekao da sutra počinje generalni štrajk i da prosvjetni radnici neće držati nastavu, te da je to odluka Republičkog odbora ovog sindikata.

On je pozvao roditelje da sutra ne pošalju djecu u školu.

Predstavnici sindikata obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije najavili su štrajk za 21. januar kao mjeru sindikalne borbe protiv najavljenog smanjenja plata za deset odsto u prosvjeti, policiji, upravi i pravosuđu.

Kasipović: Škole će sutra raditi
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da će škole u Srpskoj sutra raditi i da se ljudima u oblasti obrazovanja mora obezbijediti pravo da štrajkuju, ali i pravo da rade.

Kasipović je upozorio direktore škola da je svaki pritisak na bilo kog zaposlenog da ne smije štrajkovati nedopustiv, ali da se ne smije niko spriječiti da radi ako to želi.

On je ocijenio neprihvatljivim poziv roditeljima da ne šalju djecu u školu i naveo da zaposleni u obrazovanju imaju pravo da se opredijele za štrajk i za mogućnost da izdejstvuju svoja prava, pri čemu postoji mogućnost rada u 45 ili 30 minuta.

– Mi smo dužni da djeci obezbijedimo nastavu, a da pri tom pitanja plata i uslova rada rješavamo svako u okviru svoje nadležnosti – poručio je Kasipović nakon sastanka predstavnika četiri granska sindikata budžetskih korisnika sa premijerom Srpske Aleksandrom Džombićem i resornim ministrima.

Prema Kasipovićevim riječima, sve je prihvatljivo, osim postavljanja dilema pred roditelje i djecu.

*Da li će biti onako kako je rekao predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić da škole sutra neće raditi ili će se potvrditi riječi Antona Kasipovića, ministra prosvjete i kulture Republike Srpske koji kaže da će škole sutra da rade, ostaje da vidimo.

Pred velikom dilemom su i učenici 14 osnovnih i 8 srednjih škola u Prijedoru koji ni sami nisu sigurni da li sutra ujutro da odu u školu.

U kolikoj mjeri će se brojne kontradiktornosti oko toga da li će štrajka sutra biti ili ne, odraziti na broj učenika koji će sutra ujutro biti u školskim klupama, vidjećemo već na početku nastave u prvoj smjeni.*

Glas Srpske – Agencije
*GradPrijedor.com

Comments are closed.