Noćna mora umjesto maturske ekskurzije

Maturanti Medicinske i tehnološko-građevinske škole iz Prijedora sa maturske ekskurzije iz inostranstva vratili su se sinoć, dan ranije nego što je bilo planirano, a umjesto prenoćišta u hotelu, noć su proveli u autobusu.

Na matursku ekskurziju u Italiju, Francusku i Španiju u nedjelju, 9. septembra, otputovalo je 86 učenika ove škole, a sve vrijeme njihovu ekskurziju pratili su problemi zbog neispunjavanja ugovornih obaveza koje je agencija „Lajf turizam“ preuzela kako prema učenicima, tako i prema prevozniku kojeg je angažovala.

Jedan od vozača prevoznika „Sudex-bus“ iz Gradačca, kojeg je agencija angažovala za putovanje maturanata, rekao je sinoć novinarima u Prijedoru da je agencija prevarila i prevoznika i djecu.

„Imali smo probleme tokom cijelog puta, nije se znalo gdje se ide, nama je rečeno da će nam dug od 8.500 evra biti plaćen kada djeca sve plate, iako su djeca puni iznos platila prije početka puta, svi smo imali neugodnosti“, rekao je ovaj vozač.

Jedan od učenika rekao je da su svi maturanti platili po 634 KM odnosno punu cijenu prije polaska na put, a da su problemi počeli i prije puta.

„Trebalo je da krenemo u subotu u 5.00 ujutro, a krenuli smo u nedjelju u 7.00 časova. Tokom puta za razne stvari tražen nam je novac, ukupno 95 evra, a od toga nam je vraćeno po 50 evra. Čak i pored toga nismo vidjeli većinu znamenitosti koje su bile plaćene i osnovnim iznosom, a kamoli dodatnim novcem“, rekao je ovaj učenik.

On je dodao da su put kuće krenuli u subotu u 10.00 čsova i stigli u nedjelju iza 18.00 časova, vozeći se bez prestanka.

Direktor Medicinske i tehnološko-građevinske škole iz Prijedora Milenko Kosić upoznao je u petak Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i prijedorsku policiju, o neregularnostima koje su se pojavile u toku maturske ekskurzije učenika ove škole.

„Odgovornost za to treba da snosi agencija koja je organizator ekskurzije. Očekujem da se agencijama poput ove u najmanju ruku zabrani organizovanje đačkih ekskurzija, kao i da i da budu propisno kažnjene“, rekao je tada Kosić.

Kosić je sinoć na platou pored gradskog stadiona u Prijedoru dočekao maturante, ali nije dao izjavu novinarima.

I vozač i učenici posvjedočili su da je vođa puta bila vlasnica agencije Maja Jaganjac i da je sve vrijeme bila sa njima, ali da je za sve probleme rekla da je odgovorno lice u agenciji njen otac, Amir Jaganjac, koji ih je napustio odmah po dolasku u Italiju, prvog dana ekskurzije.

Prema nezvaničnim informacijama, Maja Jaganjac sinoć je zadržana u policiji u Kozarskoj Dubici. Na graničnoim prelazu u Kozarskoj Dubici izjave policiji davali su i učenici i vozači i profesori.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.