Norvežani donirali knjige za biblioteku OŠ Desanka Maksimović

Konsultanti Nansen dijalog mreže iz norveškog grada Lilehamera koji borave u radnoj posjeti Prijedoru uručili su danas Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ 35 kompleta sa 1450 knjiga obavezne literature za školsku biblioteku. Konsultant Nansen dijalog mreže Stajnar Brin izjavio je da je donacija vrijedna 9.800 KM i da je zaostavština norveške bibliotekarke Kari Grimnes. „Prijedorska kancelarija Nansen dijalog centra ima veoma dobru saradnju sa ovom školom, gdje sa učenicima i prosvjetnim radnicima provodimo program integrisanja školstva kroz program `Obrazovanje za mir`, a ova donacija je naša nagrada za veoma uspješnu višegodišnju saradnju“, rekao je Brin. Direktorica OŠ „Desanka Maksimović“ Borislava Tokić, zahvalivši se na ovom vrijednom poklonu, istakla je da su učenici i nastavnici ove škole već duže vrijeme dio velike Nansen akademije koja promoviše interetnički dijalog kroz nenasilno rješavanje sukoba i zagovara izgradnju trajnog mira i multietničko i multikulturalno razmijevanje u BiH.
„Naši nastavnici na časovima odjeljenske zajednice rade tematske cjeline, sa akcentom na prevenciji maloljetničkog nasilja i dijaloga koje su učenici prihvatili i te radionice bi trebali vidjeti. Donacija vrijedne školske lektire još jedna je potvrda naše uspješne saradnje“, rekla je Tokićeva. Kako je potvrdila Tanja Milovanović iz NDC Prijedor, ovaj trogodišnji projekat, koji je finansijski podržan od strane Norveškog ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške, realizuje aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje inter-etničkog dijaloga, među-entitetske komunikacije i saradnje u Prijedorskoj regiji.
Gosti iz Norveške su prisustvovali i prigodnoj učeničkoj priredbi povodom obilježavanja Svetog Save te su održali predavanje o temi „Obrazovanje za mir u multikulturalnom svijetu“ u organizaciji prijedorske kancelarije Nansen dijalog centra. Predavač je bio norveški pedagog i pisac Inge Eidsveg istoričar i dugogodišnji direktor Nansen akademije čiji su eseji prevedeni i na jezike naroda BiH i koji je, između ostalog, dobitnik specijalne nagrade za svoj rad na pomirenju etničkih i religijskih grupa. „Predavanje je sadržavalo još jednu poruku mira u svjetlu i današnjeg dana, Međunarodnog dana holokausta, čija je suština da svi živimo u multireligijskom i multikulturalnom svijetu te da se uzajamno moramo poštovati“, rekao je Eidsveg.
Nansen dijalog mreža je nastavak projekta koji je 1995. godine iniciran kroz edukativni program Nansen akademije u Lillehammeru, Norveška. Nansen dijalog mrežu sačinjava osam centara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Kosova i Makedonije, koji promovišu interetnički dijalog kao sredstvo prevencije i mirnog rješavanja konflikata u sredinama u kojima djeluju. Projekti mreže se realizuju u saradnji sa Nansenovom humanističkom akademijom iz Lillehammera, Norveška, odnosno sa Centrom za dijalog i mir iz Lillehammera, Norveška.
Tekst – SRNA i GradPrijedor.com
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.