Nova diploma „karta“ za zaposlenje u inostranstvu

Da ne bi postali statistika Biroa za zapošljavanje, veliki broj Prijedorčana odlučuje se na prekvalifikaciju, a već dugo je najtraženije zanimanje – medicinski tehničar. Glavni razlog je to što je to zvanje traženo i dobro plaćeno u inostranstvu. A osim iz Republike Srpske, polaznika ima i iz Federacije BiH i susjedne Hrvatske.

Većina ima isti cilj, zaposliti se kao njegovatelj ili medicinski tehničar, pre svega u Njemačkoj i Austriji. Prekvalifikaciju upisuju uglavnom nezaposleni, svih generacija i struka.

– Ja sam po struci tehničar elektroenergetike. Nikako ne mogu da se zaposlim, pa sam odlučio da se prekvalifikujem. Polako se snalazim u totalno drugoj profesiji, a želim da odem u Njemačku – priča Prijedorčanin Milenko Vučen.

Prema riječima direktora Srednjoškolskog centra Prijedor Milenka Kosića, prekvalifikaciju je već završilo šest generacija.

– Najveće interesovanje vlada za opšti medicinski smjer. Skraćeno četvorogodišnje školovanje traje 14 mjeseci i košta od 2.000 do 3.000 maraka. Naš kadar posebno je priznat u inostranstvu, jer su se naši ljudi pokazali stručni i vrijedni – ističe Kosić.

Sve više je onih koji tvrde da je spas i u zanatima. Zato su u srednjim školama posebno zainteresovani za zanimanja zavarivač i tehničar za finalnu obradu drveta.

U prijedorskoj Mašinskoj školi na smjeru za zavarivače upisana su 24 učenika 2016, a prijavilo ih se čak 60. I ovo zanimanje je traženo i dobro plaćeno u inostranstvu.

Smjer tehničar za finalnu obradu drveta, u Mašinskoj školi je pokrenut poslije dvije decenije pauze. Jedan od glavnih razloga je to što u ovoj regiji radi više od 20 drvoprerađivačkih preduzeća.

Buduće prijedorske zanatlije praksu, osim u školi, pohađaju i u prijedorskim preduzećima. Obuka je najvažniji dio zanatske struke, a mnogi đaci dobiju i posao baš tamo gdje su odlazili na praksu.

Autor: G. Vila – Večernje novosti

Comments are closed.