Nova farma muznih krava u Trnopolju vrijedna pola miliona KM

Farma muznih krava, u čiju je izgradnju i savremeno opremanje uloženo 500.000 KM vlastitih i kreditnih sredstava, otvorena je juče na imanju Dragana Baltića u prijedorskom selu Trnopolje. Na farmi otvorenog tipa, površine 768 kvadratnih metara, na kojoj se trenutno nalazi 30 muznih krava, a kapacitet je 52 grla, proizvodiće se mlijeko po najsavremenijim svjetskim standardima. Baltić je naveo da „Mlijekoproduktu“ iz Kozarske Dubice dnevno isporučuje 500 litara mlijeka, a da planiraju isporuku oko 1300 litara kada farma bude radila u punom kapacitetu. Prema njegovim riječima, mljekarstvo je tradicija porodice Baltić i u ovom poslu ima značajnu podršku lokalne zajednice, a očekuje je i od resornog ministarstva.
On je istakao da se od mljekarstva uz veliki trud i rad može solidno živjeti i napomenuo da u njihovom selu ima više farmi čiji se vlasnici bave mljekarstvom. Baltić kaže da njegova porodica koristi 87 hektara obradivih površina sa kojih obezbjeđuje hranu za vlastite i potrebe stočnog fonda, od čega je 10 hektara njihovo vlasništvo, 47 hektara su koncesije od opštine, dok su 30 hektara uzeli u zakup od mještana sela. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić istakao je da je ovaj mladi čovjek pokazao da stočarstvo, odnosno proizvodnja mlijeka, mogu biti osnovna, a ne dopunska djelatnost. On je obećao da će lokalna zajednica, kao i do sada, različitim vidovima stimulacija podržavati poljoprivredu, koja je u opštini proglašena strateškom granom.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da BiH, odnosno Republika Srpska, imaju šansu da evropsko tržište snabdijevaju kvalitetnim mlijekom, jer je prisutna njegova nestašica, ali da će u tome jedino uspjeti ako mlijeko budu proizvodili u savremenim farmama poput novoizgrađene u Trnopolju. „Trenutno se u RS gradi 15 savremenih farmi muznih krava, a iduće godine se planira izgradnja još 30 farmi“, naveo je Usorac i dodao da je Vlada osigurala sredstva kojim će podržati farmere. Savjetnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Miljan Erbez istakao je da će resorno ministarstvo izdvajati sredstva za sufinansiranje izgradnje farmi, ali i za nabavku kvalitetnog stočnog fonda i to posebno muznih krava i junica.
SRNA

Comments are closed.