Nova pumpa za prijedorske vatrogasce [video]

Prijedorski vatrogasci od sada će moći da rade još bolje. Stigla im je pumpa za ispumpavanje velikih količina vode. Kapacitet je oko 20 000 litara vode u minuti. Za sada je jedina takve vrste u Srpskoj i od velikog je značaja, ne samo za Prijedor već za cijelu republiku.

– Bili smo svjedoci velikih poplava 2014. godine, kada nismo mogli odgovoriti na zahtjevne uslove rada kada su u pitanju velike količine vode. Zato smo se odlučili na ovakav potez – rekao je Nebojša Miljuš, starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru.

Za nabavku pumpe Vatrogasni savez Srpske izdvojio je oko 400 000 maraka. Do kraja godine i Bijeljina bi trebala dobiti istu pumpu.

– Vatrogasni savez je prepoznao potrebu da vatrogasne jedinice snabdjeva i ovom opremom. Prvi korakom smo već učinili i obezbjedili pumpu za zapadni dio RS. U ovoj godini planiramo da pumpu nabavimo i za istočni dio, a ona će biti locirana u Bijeljini – naglasio je Goran Stojaković, predsjednik vatrogasnog saveza RS.

Prvi čovjek Prijedora podsjeća da je ovo jedan od gradova u Srpskoj koji je najviše stradao tokom majskih poplava 2014. godine. Zato je veoma važno da Vatrogasna jedinica posjeduje savremenu opremu kako bi mogli da budu na usluzi građanima u svim situacijama.

– Poslije opreme u vidu čamaca sa tvrdim dnom idemo dalje u proširenje mogućnosti uklanjanja vode sa pumpom velikog kapaciteta – dodao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Danas je na obali Sane prezentovan rad nove opreme. Pumpa će služiti za ispumpavanje velikih količina vode. U vatrogasnom društvu u Prijedoru kažu da će, ukoliko to bude potrebno sa njom intervenisati i u drugim gradovima Srpske.

Autor: Branka Dakić – SrpskaCafe.com
Foto: Vatrogasci Prijedor

Comments are closed.