Novčana naknada za nezaposlena lica: Za deset mjeseci 575 rješenja

U skladu sa odredbama Zakona o pravima za vrijeme nezaposlenosti, u filijali Zavoda za zapošljavanje u Prijedoru, od početka ove godine do kraja oktobra, izdano je ukupno 959 rješenja o pravu na novčanu naknadu, od čega 575 za područje Biroa Prijedor, odnosno prijedorske opštine.

Ovim izvještajem nisu obuhvaćena lica koja su ostala bez posla zbog stečaja preduzeća u kojima su radila, rekla je samostalni stručni saradnik za pravne poslove u ovoj filijali Željana Bera.

– Broj izdanih rješenja na području Filijale povećan je za 15 procenata u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, dok je na području prijedorske opštine taj procenat znatno manji. Pravo na ovaj vid naknade imaju lica koja su ostala bez posla mimo svoje volje, krivnje i saglasnosti. Period primanja novčane naknade zavisi od dužine prethodnog staža osiguranja, a visina od iznosa plate koju je prijavio poslodavac. Najkraći period primanja novčane naknade je jedan mjesec, a najduži 12 mjeseci. I na području Filijale i na području Biroa Prijedor, najveći broj korisnika ima pravo na materijalnu pomoć u periodu od tri do šest mjeseci. Radi se o licima koja imaju više od dvije, a manje od pet godina staža, te licima koja imaju više staža, ali su ranije iskoristila novčanu naknadu, prije tog zadnjeg staža koji može trajati od dvije do pet godina – rekla je Bera.

Komentarišući visinu novčane naknade, Bera je istakla da ona za lica koja imaju15 godina staža osiguranja iznosi 35 posto od prosječne neto ostvarene plate u zadnja tri mjeseca rada, a za lica koja imaju preko 15 godina staža osiguranja, taj procenat je 40.

– Na osnovu analize stanja, došla sam do podatka da se uglavnom isplaćuje minimalna novčana naknada, to je zaštićeni iznos, koji predstavlja 20 odsto od prosječno isplaćene neto plate u RS za prethodnu godinu, koji u ovoj godini iznosi 161,80 KM. Novčana naknada ne može biti niža od toga iznosa. Nažalost, oko 70 odsto korisnika novčane naknade prima upravo ovaj iznos, a ostali su u onom procentu kako je to utvrđeno Zakonom o pravima za vrijeme nezaposlenosti. Minimalan iznos novčane naknade za najveći broj korisnika, posljedica su minimalne plate na koju su poslodavci prijavili zaposlene. Ima, čak, i slučajeva da su poslodavci, za puno radno vrijeme, prijavili platu radnika koja je niža od najniže zakonom zagarantovane i ni jedna od institucija nije reagovala na to. Najveći iznos novčane naknade koji se može dobiti je prosječna neto plata u RS isplaćena u prošloj godini – 809 KM.

U odnosu na raniji period, znatno je smanjen broj lica koja pravo na novčanu naknadu ostvaruju po osnovu stečaja. U ovoj godini, na području Filijale, pravo na novčanu naknadu po ovom osnovu ostvarilo je 52 lica, od kojih 30 na području opštine Prijedor. U prošloj godini bilo je svega 18 korisnika novčane naknade zbog stečaja – svi su bili iz Prijedora.

Ovim podacima nisu obuhvaćeni radnici “Žitoprometa” i još nekih manjih preduzeća, a ima ih između 100 i 150, jer su oni u postupku rješavanja i sve dok Vlada RS ne uplati sredstva po osnovu socijalnog zbrinjavanja ove kategorije, ne mogu im biti izdana rješenja o pravu na novčanu naknadu, pojasnila je Željana Bera.

– Pored već pomenutog broja korisnika novčane naknade, na evidenciji Prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje nalazi se i 73 lica koja koriste pravo na penzijskoinvalidsko osiguranje u trajanju do 3 godine, ukoliko s tim stažom stiču uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju. Od toga broja, 27 ih je sa područja prijedorske opštine, rekla je Bera.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.