Nove investicije na pomolu u Prijedoru: U toku pregovori sa kompanijama iz tekstilnog, mašinskog i drvnog sektora

Foto: PrijedorGrad.org

Grad Prijedor očekuje tokom 2018. nekoliko novih investicija, i to u sektoru drvoprerade, mašinske i tekstilne industrije, rekao je za eKapiju Bojan Jojić iz Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora.

– Trenutno smo u fazi pregovaranja oko te tri investicije, tako da još ne možemo reći o kojim se firmama radi. Dugo smo u pregovorima, ali zasigurno da idemo ka tome da dođe do njihove realizacije kako bi povećali zaposlenost u našem gradu – rekao je Jojić.

Kako nam je pojasnio, svaka od tri investicije bi u prvoj fazi osigurala posao za 30 do 50 radnika, što je značajno za Prijedor.

Jojić je istakao kako se gradska administracija potpuno posvetila dovođenju novih investitora i podršci koju im daju. Za investitore su na raspolaganju od faze pronalaska parcela, ishodovanja dozvola do puštanja u rad.

Sada u Prijedoru posluje 14 investitora sa stranim kapitalom.

– U protekle dvije godine smo ponosni na nekoliko realizovanih investicija – njemačko i švajcarsko ulaganje u oblasti metala u firmama Edna metalworking i EH-Solutions, kao i inicijativu lokalnog i italijanskog partnera u pogon za proizvodnju ljepila i prajmera Entering HIP. Takođe, većina stranih kompanija u Prijedoru se posljednjih godina odlučila na reinvestiranje i zapošljavanje dodatnog broja radnika. Naš fokus će i dalje biti na postojećim i potencijalnim investitorima uz nastojanje unapređenja naših usluga prema njima – kaže Jojić.

Prijedor ima jednu industrijsku zonu u svom vlasništvu i aktuelna je odluka da se parcele u njoj nude na prodaju. Međutim, kako je rekao Jojić, do kraja godine očekuje se usvajanje odluke po kojoj bi se uveli i drugi modeli – zakup, instrument prava građenja ili davanje zemljišta bez naknade, kao stimulans za zapošljavanje radnika.

Cijena kvadrata zemljišta sa svom potrebnom infrastrukturom je 10 KM. Budućim investitorima na raspolaganju su parcele na površini od 5 hektara, na kojima bi proizvodnja mogla odmah da počne.

Izvor: eKapija.ba

Comments are closed.