Nove kuće za 16 romskih porodica

Prijemom objekata i predajom ključeva za 16 izgrađenih i rekonstruisanih objekata juče je i zvanično završen projekat „Stambeno zbrinjavanje Roma u 2010.godini“ u opštini Prijedor. Projekat je odobren od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH čija je vrijednost 260.000 KM, a opština Prijedor projekat je sufinansirala sa 14.000 KM. Svečanosti uručenja ključeva i obilasku novih stambenih objekata za prijedorske Rome u naselju Urije prisustvovao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.
„Drago mi je što smo na licu mjesta gdje smo čuli dobre vijesti i uvjerili se o uspješnoj realizaciji ovog projekta i dobroj saradnji opštine i romske zajednice. O tome svjedoči realizacija projetka izgradnje i rekonstrukcije 16 stambenih objekata, ali i mnogi projekti u oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite romskog stanovništva koji se provode u ovoj opštini, rekao je Ljubić.
On je dodao da je Savjet ministara BiH i nadležno ministarstvo u poslednje dvije godine uspjelo izgraditi i rekonstruisati 330 stambenih objekata i 270 infrastrukturnih objekata i da su od EU prepoznati kao država koja provodi dobar model odnosa prema romskoj zajednici.
„Zbog toga nam je od Evropske komisije odobreno šest miliona eura za ove projekte u naredne tri godine. Ono što nastojimo poboljšati u narednom periodu je komunikacija lokalne zajednice i romske populacije, a to u Prijedoru nije problem što se vidi po suživotu koji postoji u ovom gradu“, rekao je Ljubić.
On je podsjetio da su Romi takva populacija da je teško utvrditi njihov tačan broj, tako da ministarstvo raspolaže sa procjenom od oko 20 000 pa do 60 000 Roma koji žive na prostoru BiH.
Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je izjavio da je uspješna realizacija ovog projekta još jedan dokaz da opština Prijedor nije bez razloga dobila Povelju Savjeta Evrope o odnosu prema romskoj populaciji.
„Smatram da sa ovakvim projektom treba nastaviti da još jedan broj Roma koji su stambeno ugroženi bude riješen uz pomoć Savjeta ministara i resornog ministarstva“, rekao je Pavić.
Inače, kao implementator projekta, opština Prijedor je raspisala javni poziv korisnicima za prijavu za projekat „Stambeno zbrinjavanje Roma u 2010.godini“ koji je trajao u periodu od 19. januara do 3. februara 2011. godine.
Na ovaj javni poziv prijavilo se 35 korisnika, a izbor krajnjih korisnika je trajao gotovo godinu dana zbog dužine trajanja žalbenog postupka i provođenja tenderske procedure za izbor projektantske kuće i izvođača raadova. Izvođač radova bilo je preduzeće „Progres gradnja„ iz Banja Luke koje je izgradilo šest kuća iz temelja, dok je na ostalim postojećim objektima izvršena djelimična rekonstrukcija u skladu sa projektnim prijedlogom.
Opština Prijedor

Comments are closed.