Novi dom za sedmočlanu porodicu

Zorica (37) i Momčilo Tejić (43) sa petero maloljetne djece u prijedorskom selu Gornja Lamovita napokon će dobiti vlastiti krov nad glavom. Oni već godinama zbog neimaštine žive u ambaru u kome su nekad bili uskladišteni kukuruzi. Nakon što je objavljena priča u medijima o njihovom teškom životu, mještani tog sela i drugi dobri ljudi su pokrenuli akciju izgradnje porodične kuće za ovu sedmočlanu porodicu.

Nova kuća za Tejiće niče pored starog ambara i vraća nadu u bolje sutra.

„Dirnula nas je priča ove siromašne porodice, a pogotovo sudbina petero djece, koji su živjeli u starom i prepravljenom ambaru u krajnje nehumanim uslovima. Niko nije zaslužio da živi takvim životom. Zato smo se i solidarisali da Tejićima napravimo novi dom i ako bog da nakon salijevanja temelja i zidarskih radova nova kuća ovoj porodici biće predata na upotrebu u narednih desetak dana“, kaže Dušan Berić, jedan od pokretača i sponzora ove akcije.

Akciji su se pridružili i brojni sponzori, vlasnici prijedorskih privatnih preduzeća kao što su Vojislav Miletić, Mirzet Jakupović, Božo Marić i drugi koji su obezbijedili cement i građevinski materijal.

Novom domu se posebno raduju šesnaestogodišnji Marko, četverogodišnja Marina, trogodišnja Milica i bliznakinje Sanja i Tanja koje imaju dvije godine.

Otac Momčilo je zahvalan graditeljima jer je bilo nemoguće da sami sazidaju kuću.

„Imamo svega 200 maraka koje nam na ime dječjeg dodatka za dvoje od petero djece isplaćuje prijedorski Centar za socijalni rad. I to su svi naši mjesečni prihodi. Posla nemam i povremeno nadničim cijepajući drva po tuđim kućama kako bih prehranio djecu. No, više su gladni nego siti“, govori Momčilo.

Vojislav Ardov, glavni građevinski majstor na novom objektu, kaže da ukoliko zidare i građevinare koji besplatno grade kuću Tejićima vrijeme posluži, sedmočlana porodica u novi dom mogla bi se useliti tokom jula.

„Zato ćemo raditi i subotom i nedjeljom, a očekujemo da će nam građu za krov obezbijediti prijedorski Nacionalni park ‘Kozara’. Za sada sve teče po planu“, naglašava Ardov.

Majka Zorica Tejić ne krije sreću što će njena porodica biti stambeno zbrinuta.

„Zahvalna sam svima koji su nam pomogli, a pogotovo komšijama“, ističe ona.

Život porodice Tejić odvija se u svega petnaestak kvadrata ambara, u kojem se u samo jednoj prostoriji kuha i spava, a djeca se igraju i uče. Međutim, zbog neimaštine djeca ne mogu da se adekvatno obrazuju.

„Moj sin Marko prije dvije godine završio je osnovnu školu, ali para nemam da ga dalje školujem. Srce mi puca jer je on htio da izuči zanat za varioca, a ja mu to ne mogu priuštiti. Trenutno mi pomaže da iscijepam drva za komšiluk kako bismo zajedno zaradili koju marku da prehranimo porodicu“, ističe otac Momčilo Tejić.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.