Novi objekat za specijalnu školu

Tender za izgradnju nove zgrade specijalne škole u Prijedoru biće raspisan u toku ove sedmice, potvrdio je juče Mustafa Talić, direktor te obrazovne ustanove.
U postojećoj Osnovnoj i srednjoj specijalnoj školi „Ðorđe Natošević“ raduju se izgradnji novog školskog objekta kako bi konačno imali adekvatne uslove za školovanje oko 140 osnovaca i srednjoškolaca.
Izgradnja novog objekta će koštati 1.180.000 maraka, a najveći dio sredstava će, prema dogovoru lokalne zajednice, resornih ministarstava i Vlade RS, biti obezbijeđen iz Razvojnog programa RS.
„Sva papirologija u vezi sa izgradnjom novog školskog objekta je urađena, ali se stalo kod raspisivanja tendera. Morali smo da dobijemo dodatna uputstva iz obrazovnih ustanova koji su gradili sličan objekat poput zgrade Gimnazije u Derventi. Ono što mogu reći je da ćemo ove sedmice biti u situaciji da raspišemo tender za izgradnju specijalne škole u Prijedoru“, kazao je Talić.
On je naglasio da će nastojati da izgradnja objekta započne ove jeseni.
Talić je naveo da su u školi svjesni teške finansijske situacije u prosvjeti i lokanoj zajednici, ali da izgradnja novog objekta ne bi smjela doći u pitanje.
„Nemamo uslova da izdržimo još jednu zimu u starom objektu koji datira iz 1973. godine i potpuno je u ruševnom stanju. Dovoljno je reći da djeca s posebnim potrebama zajedno sa svojim nastavnicima svakodnevno strahuju za vlastitu bezbjednost“, kazao je Talić.
Prema njegovim riječima, krov na starim barakama u kojima su smještene osnovna i srednja specijalna škola je devastiran, učionice su vlažne, zidovi oronuli, a instalacije dotrajale.
„Mi smo tokom raspusta nešto pokrpali, okrečili učionice i radionice i nastojali da nastava u novoj školskoj godini startuje na vrijeme“, rekao je Talić.
U specijalnoj školi su naveli da je neizvjesno gdje će se smjestiti učenici kada počne rušenje starih objekata i izgradnja nove obrazovne ustanove. Najvjerovatnije će se, kazali su, rad morati organizovati u prijedorskoj Osnovnoj školi „Dositej Obradović“.
I pored loših uslova za rad učenici ove škole su već osvojili najviša priznanja na specijalnim olimpijadama u Bosni i Hercegovini, a tu su i brojne izložbe njihovih rukotvorina.
Neriješen prevoz
Osnovnu i srednju specijalnu školu pohađa i 11 novih đaka iz prijedorskog Doma za zaštitu muške djece i omladine u Čirkin Polju. Njima je do škole potreban prevoz, a u toj obrazovnoj ustanovi nemaju obezbijeđena sredstva.
„Obraćali smo se i Ministarstvu prosvjete i prijedorskom Centru za socijalni rad, ali odgovora nema“, kaže direktor Mustafa Talić.
On je naveo da su u školi organizovali i dnevni boravak za dvadesetak mališana.
Nezavisne novine

Comments are closed.