Novogodišnja čestitka iz Vodovoda: U 2013. godinu sa višim računima za vodu

vodovod prijedorPrijedorčani će u novoj godini dobijati račune za vodu sa novim, višim cijenama i biće to treće poskupljenje vode za manje od dvije godine.

Upravni odbor prijedorskog „Vodovoda“ predložio je povećanje cijena za kategoriju domaćinstva za 19 odsto, za budžetske potrošače devet odsto, a za ostale potrošače pet odsto, ali je lokalna administracija odobrila povećanje cijene za domaćinstva za 10 odsto i za budžetske potrošače za tri odsto, dok se za privredu cijene neće mijenjati.

Domaćinstva će metar kubni vode ubuduće plaćati 0,97 KM umjesto dosadašnjih 0,88 KM, a odvođenja otpadnih voda 0,23 KM umjesto dosadašnjih 0,21 KM.

Budžetski potrošači će metar kubni vode ubuduće plaćati 1,57 KM umjesto dosadašnjih 1,52 KM, a odvođenja otpadnih voda 0,51 KM umjesto dosadašnjih 0,49 KM.

U ove cijene nije uračunat porez na dodatnu vrijednost koji iznosi 17 odsto.

Iz „Vodovoda“ je u više navrata naglašavano da voda nije socijalna nego ekonomska kategorija. Njenu cijenu diktiraju troškovi proizvodnje koji su u Prijedoru izrazito visoki jer se izvorišta nalaze na niskim kotama i potreban je gotovo neprekidan rad pumpnih postrojenja koja troše ogromne količine struje.

Prijedorčani su se u 2011. godini već dva puta suočili sa povećanjem cijena vode.

Od 1. februara 2011. godine prijedorskim domaćinstvim voda je poskupjela za 15 odsto, a kanalizacija za pet odsto, dok su obje usluge za budžetske potrošače poskupjele za po pet odsto.

Drugo poskupljenje, 22 odsto za obje usluge u domaćinstvima odnosno sedam odsto za obje usluge kod budžetskih potrošača, počelo se primjenjivati 1. jula 2011. godine.

Prijedorski „Vodovod“ ima oko 17.000 registrovanih korisnika. Dugovanja potrošača veća su od 8,2 miliona KM, a dugovanja preduzeća veća od 11 miliona KM.
Tekst – SRNA
Naslov – Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.