NSRS: Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje – gradovi

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske prihvatili su danas set nacrta zakona kojima bi opštine Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje trebalo da dobiju status grada. U tom slučaju ovim lokalnim zajednicama se ne utvrđuju nikakve nove nadležnosti i zadržat će sadašnju teritorijalnu podjelu.
Tokom rasprave većina poslanika je podržala izmjenu statusa ovih lokalnih zajednica, ali je billo prijedlagano i za još neke opštine u RS.
Još nije poznato koliko će koštati tehničke izmjene koje je neophodno izvršiti nakon što ove četiri općine promjene status.
U sklopu ove tačke prihvaćen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o teritorijalnoj organizaciji.
Na sjednici su usvojeni i zakoni o rudarstvu, izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku, o ugostiteljstvu i o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dobit te o muzejskoj djelatnosti.
Burnu raspravu izazvalo je razmatranje izvještaja Komisije za koncesije RS o radu u prošloj godini, za razliku od izvještaja Regulatorne komisije za energetiku o radu za 2011. i Informacija o odlukama o pomilovanju u 2011.
Predsjednik RS Milorad Dodik lani je pomilovao četiri osuđenika, od ukupno 92 molbe osuđenih osoba koje su mu upućene.
Na sjednici Narodne skupštine RS formirana je i komisije koja će izabrati novog glavnog revizora RS i njegovog zamjenika, budući da sadašnjima ističe mandat krajem godine.
Usvajanjem ovih tačaka okončano je dvodnevno skupštinsko zasjedanje.
Tekst – RTRS
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.