O broju oboljele djece nakon završetka mikrobioloških pretraga

vrtic radost-djecaHigijensko-epidemiološka /HES/ služba Doma zdravlja Prijedor redovno vrši nadzor nad sprovođenjem naloženih mjera u Dječijem vrtiću „Radost“ Prijedor gdje je zbog pojave parazitarnog oboljenja zatvoreno više vaspitnih grupa.

„Nakon završetka preostalih mikrobioloških pertraga znaće se konačan broj evidentiranih slučajeva“, saopšteno je danas iz Doma zdravlja Prijedor.

HES je preduzeo sve odgovarajuće mjere radi sprečavanja daljeg širenja oboljenja u narodu poznatog kao „gliste“ u Dječijem vrtiću „Radost“ u Prijedoru.

„Te mjere se odnose na pojačanu dezinfekciju prostorija gdje djeca borave, toaleta i igračaka, kao i preporuci da djeca iz grupa gdje ima oboljenja budu primljena u vrtić nakon tri negativna nalaza na crijevne parazite“, saopšteno je ranije iz ove službe.

HES je preporučio je da nalaze na crijevne parazite urade i vaspitačice u grupama u kojima je došlo do pojave oboljenja.

U Dječijem vrtiću „Radost“ Prijedor početkom mjeseca održan je opšti roditeljski sastanak na kojem je pedijatar savjetovao roditeljima kako da preduprijede oboljenje i kako da se ponašaju ako do zaraze dođe.

Obje privatne laboratorije u Prijedoru u proteklih deset dana privremeno su odbijale uzimati uzorke za analizu na crijevne parazite jer su zbog velike navale ostajale bez reagenasa. Mikrobiološka laboratorija u javnoj zdravstvenoj ustanovi, bolnici „Doktor Mladen Stojanović“, prima uzorke, ali se nalazi u javnoj zdravstvenoj ustanovi čekaju duže nego u privatnoj.

U javnim i privatnim apotekama takođe je dolazilo do nestašice posudica za uzimanje uzoraka i terapija koje ljekari propisuju u slučaju oboljenja.

Autor: SRNA

Comments are closed.