Obeštetiti privrednike iz Fonda solidarnosti

srn2016-10-27_15192_2

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da su građani Prijedora na vrijeme dobili sredstva iz Fonda solidarnosti Republike Srpske, da je grad Prijedor dio svojih sredstava uložila na vrijeme, ali da privrednici Prijedora nisu dobili sredstva iz Fonda.

„Uskoro treba da obavimo razgovor prema procjenama i prijavama šteta privrednika iz Prijedora da se procijeni koliko od ukupne mase koja je prikupljea, a vi znate da se Fond gasi 31. decembra, treba pripasti privrednicima Prijedora“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa ministrom finansija u Vladi Republike Srpske Zoranom Tegeltijom.

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je Upravni odbor Fonda solidarnosti Republike Srpske ranije već donio odluku da se dio sredstava izdvoji za grad Doboj i opštinu Šamac i da će dio sredstva biti obezbijeđen za gradove Prijedor, Banjaluku i Bijeljinu i neke opštine u Republici Srpskoj po istom principu kao i do sada.

Prepustićemonjima a prije svega privrednicima iz tih sredina da oni odčluče kako ta sredstva da se rasporede jer i u šamcu i u doboju privrednici su napravili raspored koliko kome otrpilike treba da pripadne sredstva a

On je dodao da se sva sredstva Fonda solidarnosti nalaze na jednoj poziciji – i za rekonstrukciju i za vodosnabdijevanje i za puteve i za podršku privredi.

„Mi ćemo, kad procijenimo koliko još imamo radova ugovorenih, a nezavršenih, i koliko imamo ugovorenih, a koje treba platiti, procijeniti koliko imamo sredstava na raspolaganju i onda dogovoriti kriterijume raspodjele po opštinama“, naveo je Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje o budućoj tranši aranžmana sa MMF-om, on je podsjetio na to da u pismu namjere uvijek postoje prethodne mjere i ukoliko neka od prethodnih mjera nije ispunjena, ne mogu se povlačiti dodatna sredstva i svaki put za svaku tranšu.

„Mi u ovom trenutku imamo definisane neke od tih mjera vezano za rokove. Najveći dio mjera je na entitetima. Kada je u pitanju Republika Srpska mi u ovom trenutku imamo zadato, u zakonodavnom dijelu obaveza, da do nove godine usvojimo zakon o bankama, zakon o agenciji za bankarstvo i zakon o doprinosima. Ostaju još neka tehnička pitanja za koja postoji obaveza Agencije za bankarstvo i to su stvari koje smo definisali u prethodnom pismu namjere“, naveo je Tegeltija.

On je dodao da se neće iznenaditi ukoliko se u novembru ne postave dodatni uslovi, kao prethodno pitanje za isplatu tranši.

„Ja mislim da će prethodno pitanje biti zakon o akcizama, jer tako smo dobili neke poruke. Jer vi znate da ponovo su oni koji su na vlasti u Sarajevu blokirali taj proces donošenja zakona o akcizama. Bez tog zakona zaista će se teško nastaviti izgradnja mreže autoputeva. Naši autoputevi još imaju kapaciteta, ali autoceste nemaju kapaciteta za taj dio posla. To će vjerovatno biti najteže pitanje koje ćemo imati u razgovoru sa misijom MMF-a“, zaključio je Tegeltija.

Autor: SRNA

Comments are closed.