Obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača [video]

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača, 15. marta, u organizaciji ministarstva trgovine i turizma u Prijedoru je održana Konferencija o temi „Uloga udruženja potrošača u radu savjetodavnih tijela i komisija za rješavanje reklamacija potrošača“.

Osnovni cilj Udruženja potrošača u Srpskoj ali i resornog ministarstva je da edukativnim projektima prikažu kako nije samo prazna priča, da potrošači imaju prava ali ih ne znaju, te da ih mogu na pravi način i iskoristiti.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su predstavnici udruženja iz ove oblasti, iz cijele Srpske.

Postojanje udruženja, koja se bore za prava potrošača, podržavaju i građani.

Anketirani građani u Prijedoru saglasni su sa opravdanošću postojanja takvih udruženja, jer se, kako kažu, u slučaju bilo kakvih nepravilnosti imaju kome obratiti za rješavanje njihovih problema.
A da građani sve češće traže pomoć, kako bi zaštitili svoja prava potvrđuju i u udruženjima.

Tema razgovora danas u Prijedoru bila su savjetodavna tjela koja su definisana zakonom o zaštiti potrošača Republike Srpske.

„Moram istaći da je u ovoj godini uz svestranu saradnju svih ovih predhodnih godina ministarstva i udruženja, prepoznato da treba da dođe do određenih izmjena u zakonu, što je veoma pohvalno i što je jedan od pokazatelja da i ministarstvo i udruženja rade na zaštiti potrošača“, rekla je Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana „Don“ Prijedor.

Resorno ministarstvo će u ovoj godini pokrenuti još snažniju kampanju radi zaštite prava potrošača ali i njihove edukacije, kome, kada i gdje mogu da se obrate.

„Nama i jeste cilj kroz ove konferencije da to radimo ove godine još snažnije i jače, ministarstvo trgovine i turizma zajedno sa pokretom za zaštitu potrošača u Srpskoj i sa drugim institucijama u okolnim zemljama radićemo što više i na promovisanju domaće proizvodnje, a i na tome da idemo sa sloganom „Naše je bolje“, zaključio je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, u ovoj godini, izdvojilo je grant od 100.000 maraka, za projekte devet udruženja koja se bave zaštitom prava potrošača u Srpskoj.

Autor: RTRS

Comments are closed.